Policie v Kapském Městě slyší díky novému systému každý výstřel

Horizont ČT24: Technologie proti gangům (zdroj: ČT24)

Policie v jedné z nejnebezpečnějších čtvrtí Kapského Města začala potírat organizovaný zločin s pomocí nejmodernější technologie. Americký audio-technologický systém Shotspotter dokáže velmi přesně a velmi rychle určit, kde se odehrává přestřelka. Jeho přednosti už začali využívat i strážci v jednom z jihoafrických národních přírodních parků v boji proti pytlákům.

Použití Shotspotteru je jednoduché: po městě jsou rozmístěny zvukové senzory a ve chvíli, kdy zachytí střelbu, velmi přesně zaměří místo, odkud kulka vyšla. Informace se sbíhají v monitorovacím policejním centru. „Zaměří to přesně nejenom místo, kde byla střela vypálena, ale i směr, odkud vyšla,“ popisuje policista Kevin Cole.

První „obětí“ nového systému se loni v říjnu stal gangster Virgil Koopman. Shotspotter zachytil jeho střelbu a díky kamerám se podařilo beze vší pochyby určit jeho totožnost.

Systém úřadům poprvé umožňuje mít jasnější představu o tom, jak rozšířené zbraně opravdu jsou. „Shotspotter nám dodává technologii, data a schopnost určit, kde jsou nejkritičtější místa a kdy ke střelbě dochází,“ říká kriminolog Guy Lamb.

Život pod palbou

Čtvrť Manenberg patří mezi nejnebezpečnější v Kapském Městě. Počet vražd je tady osmkrát vyšší než ve zbytku země. Celá JAR přitom s 19 tisíci vraždami ročně patří mezi nejméně bezpečné na světě. „Když vyrůstáte, jste doslova chyceni v křížové palbě, a to každý den,“ ujišťuje obyvatel Menenbergu Shakier Adams.

Jihoafrická republika je teprve druhou zemí na světě, kde se americký systém Shotspotter využívá. V boji proti gangsterům jej používá jen Kapské Město, celostátní policie zatím o jeho nasazení zájem nejeví.