Francouzské památky chátrají, vláda je chce zachránit pomocí loterie

Francie zachraňuje památky pomocí loterie (zdroj: ČT24)

Francie spustila loterii, která má získat peníze na opravu chátrajících památek. Úřady současně o víkendu zpřístupnily Elysejský palác i neznámé hrady a zámky. Chtějí tak zvýšit povědomí o tom, jak je náročné kulturní dědictví spravovat.

Francii chybí prostředky na opravy historických objektů. K záchraně kulturního dědictví teď mají pomoci patnáctieurové losy. Deset procent jde přímo do fondu na opravy památek.

Žádost o pomoc přišla ze dvou tisíc míst, komise jich vybrala necelé tři stovky – z toho osmnáct s absolutní prioritou. Patří mezi ně i zámek Château de Bussy-Rabutin v Burgundsku, kde strávil 27 let v domácím vězení vojevůdce a spisovatel Roger Bussy Rabutin za to, že napsal knihu, v níž s ironií popisuje život šlechty na královském dvoře krále Ludvíka XIV.

Chátrající zámek v Burgundsku
Zdroj: ČT24

Zámek patří státu a jeho správce Yannick Braquet si stěžuje, že na rekonstrukci komnat nemá prostředky. Interiér navíc ohrožuje dřevomorka, proto iniciativu vlády vítá. „Je to zajímavá iniciativa, která pomůže zvýšit povědomí o současném stavu některých památek a umožní nám, aby se začaly opravovat,“ podotkl správce.

Konzervátorka Cécile Muglerová přitom tvrdí, že je možné zejména fasády zámků opravit tak, aby vypadaly jako v době, kdy byly postaveny. I ona považuje loterii za výborný nápad. „Umožní všem Francouzům podílet se na záchraně kulturního dědictví přímo,“ konstatovala Muglerová.

Loterie by měla podle vládních odhadů přinést patnáct až dvacet milionů eur. Vláda ji v případě úspěchu hodlá zopakovat.