Šest migrantů zapálilo ve Vídni svou celu. Utrpěli těžká zranění

Šestice migrantů čekajících na deportaci založila v noci na sobotu v policejním zadržovacím středisku ve vídeňské čtvrti Josefstadt požár a bránila členům zásahových jednotek ve vstupu do cely. Všichni zadržovaní - pět Afghánců a jeden Íránec - utrpěli těžká zranění a byli hospitalizováni, informovala agentura APA.

Na základě dopisu, který na místě zanechali, se vyšetřovatelé nejprve domnívali, že chtěli spáchat sebevraždu, nyní ale tuto verzi zpochybňují.

Požár vzplál kolem pátečních 22:30 místního času. Přivolaným hasičům se ho podařilo rychle uhasit. Dopis, který se na místě našel, považovala policie podle mluvčího Haralda Söröse nejprve za psaní na rozloučenou, a předpokládala proto, že šlo o pokus o skupinovou sebevraždu. Nyní se ale vyšetřovatelé přiklánějí spíše k variantě, že na sebe chtěli Afghánci a Íránec ve věku 18 až 33 let upoutat pozornost. Vyslechnout se zraněné muže nicméně ještě nepodařilo.

Podle Söröse migranti v cele založili požár a poté se ukryli do umývárny. Před ní položily hadry, které měly podle policie zabránit proniknutí kouře do oddělené místnosti. Protože ale látky místnost neutěsnily dostatečně, rozhodl se jeden z migrantů později doběhnout pro pomoc. Nadýchal se však kouře a zhroutil se u dveří. Podle agentury DPA bylo všech šest zadržovaných migrantů převezeno na jednotku intenzivní péče. Čtyři z nich už jsou ve stabilizovaném stavu.

Dalších 40 zadržovaných z jiného poschodí muselo být z cel evakuováno kvůli silné koncentraci kouře, nic se jim ale nestalo. Na zásahu na hranici čtvrtí Hernals a Josefstadt se podílelo celkem 100 policistů a 70 hasičů. 

Nejde o první podobný případ

Podle rakouského tisku není případ z noci na sobotu ve věznici prvním podobným. Už dříve tu migranti čekající na deportaci zapalovali své cely či drželi hladovku.

„Přeji všem obětem rychlé a úplné uzdravení,“ reagoval rakouský ministr vnitra Herbert Kickl (člen protiimigrační Svobodné strany Rakouska - FPÖ,  ministerstvo vede od prosince minulého roku) a avizoval kontrolu bezpečnostních opatření ve věznicích spravovaných ministerstvem vnitra. 

Matteo Salvini
Zdroj: Tony Gentile/Reuters

V pátek se migrační krizi věnovali i ministři vnitra Unie. Sprostou nadávku od lucemburského ministra zahraničí si vysloužil italský krajně pravicový ministr vnitra Matteo Salvini, který na bezpečnostní konferenci ve Vídni přirovnal africké migranty k otrokům. Na své webové stránce to napsal britský list The Guardian.

Salvini, který stojí v čele vládní protiimigrační Ligy, na svém facebookovém i twitterovém profilu v pátek zveřejnil video z konference, na němž reaguje na výroky šéfa lucemburské diplomacie Jeana Asselborna. „Lucemburský ministr dnes ráno prohlásil, že potřebujeme migranty, protože Evropa stárne. Řekl jsem mu, že místo toho pracuji na tom, aby mladí Italové (a Evropané) zase přiváděli na svět děti, protože nechceme nové otroky,“ uvedl na facebookovém profilu Salvini.

Podle něho Itálie nepotřebuje, aby africká mládež nahradila Evropany. „Možná novou migraci potřebují v Lucembursku, v Itálii potřebujeme, aby naše děti měly děti a ne aby noví otroci nahradili ty děti, které my nemáme,“ nechal se slyšet italský politik.

Asselborn Salviniho výpady provázel poznámkami jako „Ale jděte“ a připomněl mu Italy žijící v Lucembursku. „Přišli jako migranti a pracovali v Lucembursku, abyste vy v Itálii měli peníze, abyste mohli platit na děti,“ řekl Asselborn. „Merde alors! (Do pr**le už!),“ rozkřikl se lucemburský ministr francouzsky.

The Guardian připomíná, že vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi na společné schůzce před několika dny doporučil Salvinimu, aby mírnil svůj agresivní slovník, který používá, když mluví o migrantech.