Tropická bouře Florence zpomalila a přinesla katastrofální povodně. Zemřelo už přes patnáct lidí

Nejméně patnáct obětí si vyžádal hurikán Florence, který v pátek zasáhl východní pobřeží Spojených států. Živel po přesunu na pevninu zeslábl v tropickou bouři, státy Severní a Jižní Karolína ale nadále pociťují jeho devastující účinky. Postup bouře se navíc zpomalil a podle Národního střediska pro hurikány způsobuje v obou Karolínách katastrofální povodně. Výpadek proudu by se mohl dotknout až dvou a půl milionu lidí, v některých místech navíc téměř nefunguje mobilní signál ani data.

Vichr, který bouři doprovází, ničí domy, poráží stromy a sloupy elektrického vedení. Bez dodávek elektřiny se podle zpravodaje ČT v USA Davida Miřejovského ocitl přibližně milion domácností. Celkem by však výpadek dodávek elektřiny mohl zasáhnout až dva a půl milionu lidí.

Kvůli záplavám, jež způsobily mohutné lijáky, zůstaly odříznuty od okolí stovky lidí. Po celých Spojených státech bylo do neděle zrušeno přes 2400 letů.

V sobotu v 5 hodin ráno místního času (v 11 hodin SELČ) provázel tropickou bouři vítr o  rychlosti 80 kilometrů za hodinu. Nárazy větru dosahovaly ale maxima i přes 100 kilometrů za hodinu, uvedl meteorolog ČT Michal Žák s tím, že v průběhu soboty bude rychlost větru dál klesat.

Zároveň se bouře Florence prakticky zastavila 55 kilometrů západně od jihokarolínského Myrtle Beach. Postupuje dál jen rychlostí čtyři kilometry za hodinu v bouřkové frontě široké 560 kilometrů a v Severní a Jižní Karolíně způsobuje katastrofální povodně.

V některých městech podle agentury AP už spadlo více než 60 centimetrů srážek. Meteorologové v předpovědích ale varovali, že celkem by srážky mohly dosáhnout až jednoho metru.

David Miřejovský informoval, že voda už dosahuje k lidským obydlím a zaplavuje i silnice. „To je velký problém, protože naprostá většina místních, kteří v těch zatopených oblastech zůstali, si vytvořila zásoby na tři, čtyři dny a dnes jim začínají ty zásoby docházet. Lidé se tak rozjíždí od svých domovů auty a snaží se najít nějaký otevřený obchod nebo restauraci. Ty jsou ale v naprosté většině všechny zavřené, stejně jako benzinové pumpy,“ řekl. 

V postižených oblastech navíc velmi špatně funguje mobilní signál a nefungují ani mobilní data. „To s sebou přináší zase další problémy. Lidé nemohou být informováni o tom, že se k jejich domu blíží povodňová voda, a když se dostanou do problémů, tak si nezavolají pomoc,“ doplnil Miřejovský.   

Očekává se, že se Florence přes víkend otočí na západ a severozápad.

Bouře zabila už několik lidí

Počet obětí v souvislosti s bouří se mění i kvůli tomu, že dvě úmrtí, o kterých stanice CNN původně informovala, neměla nic společného s rozbouřeným počasím. Zatím však zemřelo přes patnáct lidí.

Ve městě Wilmington v Severní Karolíně spadl strom na dům a zabil ženu a její malé dítě. Další obětí se stala žena v okrese Pender v Severní Karolíně, ke které kvůli stromům na silnici včas nedorazila záchranná služba. Čtvrtým mrtvým je muž v okrese Lenoir, který podle guvernéra zemřel při zapojování generátoru. V témže okrese zahynul také další muž, jenž vyšel ven zkontrolovat lovecké psy a smetla ho vichřice. V okrese Duplin si pak tři oběti vyžádala blesková povodeň. V okrese Cumberland zemřel manželský pár při požáru domu. V okrese Wayne se pak smrtelně zranil starší muž, který se připravoval na evakuaci.

První ohlášenou obětí  v Jižní Karolíně je pak žena, která zemřela poté, co s autem narazila do stromu, který spadl na silnici.

V severokarolínském městě New Bern s 30 tisíci obyvateli se vylily z břehů dvě místní řeky a celé historické centrum města, které pochází z počátku 18. století, se ocitlo pod vodou. Ze zatopených oblastí bylo s pomocí člunů zachráněno na 360 lidí, kteří neuposlechli výzvy k evakuaci, napsala agentura AP.

Dramatické chvíle prožili také hosté v hotelu ve městě Jacksonville v Severní Karolíně. V důsledku silného větru se propadla část střechy a více než 60 lidí, včetně mnoha dětí, muselo být záchranáři dopraveno do bezpečí. 

Záplavy ve severokarolinském Wilmingtonu
Zdroj: Jonathan Drake/Reuters

Záplavy hrozí i v dalších státech

Podle Davida Miřejovského v současné chvíli představují největší nebezpečí záplavy. „Naprostá většina řek v této oblasti je na nejvyšší úrovni za posledních šedesát let - od posledního velkého hurikánu, který zde udeřil,“ řekl.  

Zpravodaj ČT Miřejovský: největší nebezpečí nyní představují povodně (zdroj: ČT24)

Hurikán, který se změnil na tropickou bouři, postupuje směrem na jih do Jižní Karolíny, kde také hrozí povodně. „Záplavy hrozí v dalších dnech i v dalších státech Spojených států. Bouře se totiž točí směrem na jih a bude postupovat až na sever do státu Maine,“ dodal Miřejovský.

Bílý dům uvedl, že prezident Donald Trump v pátek hovořil s představiteli postižených oblastí a plánuje vydat se do regionu v příštím týdnu. V pohotovosti je kolem 9700 členů Národní gardy a civilistů s vrtulníky a čluny. Ti by měli pomoci i v dalších dnech, kdy se povodně očekávají dál ve vnitrozemí, jak se bude postupně zvedat hladina vody v řekách.

Projeďte se s mariňáky po pobřeží Severní a Jižní Karolíny (zdroj: APTN)

Odhaduje se, že Florence by při pokračujícím postupu nad pevninou mohla nějakým způsobem postihnout kolem deseti milionů lidí. První odhady škod hovoří o deseti až šedesáti miliardách dolarů (219 miliard až 1,3 bilionu korun). Doposud je například hlášeno 930 tisíc domovů a firem, které přišly o elektrický proud. Hrozí také ekologické škody způsobené přívaly vody, jež mohou vyplavit z průmyslových podniků, včetně chemických továren, toxické látky.