Britští hoteliéři a restauratéři se bojí ztráty pracovníků po brexitu

Události: Britští zaměstnavatelé se obávají ztráty pracovních sil (zdroj: ČT24)

Hlavní podmínky odchodu Velké Británie z Evropské unie zůstávají sporné. Vyjednavači stále marně hledají kompromis. Zástupce Unie Michel Barnier tvrdí, že se schůdnému řešení pouze přiblížili. Možné důsledky brexitu bez dohody předestřel vládě šéf Anglické centrální banky. Obává se krachu trhu s nemovitostmi. Negativních dopadů může být ale víc. Na brexit by mohli doplatit zejména britští podnikatelé, kteří zaměstnávají občany dalších států EU.

Bohumil Vostal během rozhovoru s Williem Cameronem
Zdroj: ČT24

Hlas Willieho Camerona provází turisty při projížďce po slavném skotském jezeře. Cameron řídí úspěšnou síť hotelů a kaváren a brexit mu dělá starosti kvůli nabírání zaměstnanců. Teď jich má 350, včetně dvanácti různých národností, zvlášť z nových členských států EU.

„Mou největší obavou je, že přijdeme ne o všechnu, ale o velké množství naprosto excelentní pracovní síly pocházející od našich evropských sousedů,“ říká Cameron.

Britský vyjednavač pro brexit Dominic Raab slyší podobných stesků stále víc a vzkazuje: „Jsem napůl Čech, můj otec je Čech. Jasně jsme dali najevo, že si vážíme přínosu, který občané EU měli a mají pro naši zemi.“

I když se britská vláda zaručila, že občané EU budou moct po brexitu ve Spojeném království zůstat, pokud za poplatek požádají o trvalý pobyt, mnohé místní zaměstnavatele to neuklidnilo.

Konec volného pohybu osob jako největší strašák

Jedním z kritiků je edinburghský hoteliér Russel Imrie. Upozorňuje, že v odvětví britského pohostinství tvoří přes dvacet procent pracujících občané ze zemí evropského společenství. Vadí mu, že po brexitu skončí volný pohyb osob. „V edinburghských hotelích tvoří přes třicet procent zaměstnanců občané ze zemí EU. Pokud k nám tito lidé nebudou moct v budoucnu přijít, odkud vezmeme pracovní sílu?“ táže se Imrie.

Brexit naopak podporuje skotský rybář Gwyn Tanner. Živí se i tím, že turisty bere ve svém člunu na moře pozorovat delfíny. „Obávám se, že EU pro nás vždy byla nevýhodná,“ tvrdí. Jako variantu vidí i odchod bez dohody.

Britská vláda si ale tento černý scénář nepřeje. Přesto se na něj raději chystá. Naposledy varovala, že by postihl nejen ostrovní, ale i evropské automobilky. Britům vzkázala, ať za takové situace počítají s návratem poplatků za roaming a motoristé zase s pořízením mezinárodního řidičského průkazu pro jízdu po Evropě.