Vichry Florence bičují východní pobřeží USA, vyskytují se první lokální záplavy

Miřejovský: Na pobřeží vane silný vítr, objevují se první lokální záplavy (zdroj: ČT24)

Americké úřady nařídily evakuaci 1,7 milionu lidí žijících na východě USA, kam se blíží hurikán Florence. Stav pohotovosti byl vyhlášen ve státech Severní a Jižní Karolína, Georgie, Virginie, Maryland a Washington D. C. Síla bouře podle Národního střediska pro hurikány (NHC) klesla na druhý stupeň z celkových pěti. Stále je ale výjimečně nebezpečná a může ohrozit lidské životy, především kvůli hrozícím záplavám.

Hnací silou hurikánu je teplá mořská hladina. Podmínkou pro rozvoj hurikánu je, že mořská voda musí být teplejší než 26 stupňů, do hloubky asi 50 metrů. Hurikán Florence se dostal do míst, kde není teplá mořská voda, z toho důvodu začal pozvolně slábnout.
Petr Skalák
z oddělení klimatického modelování při Ústavu výzkumu globální změny AV ČR

„Stojíme na východním pobřeží u města Wilmington. Vane tady už poměrně silný vítr a hustě prší, přestože hurikán je ještě poměrně daleko od pobřeží a podle posledních zpráv meteorologů zpomaluje. Na pobřeží hurikán udeří pravděpodobně až zítra odpoledne. V tuto chvíli jsou ale už uzavřeny mosty, které vedou na pás ostrovů podél pobřeží Severní Karolíny. Kdo tam doteď zůstal, už by se neměl pokoušet dostat na pevninu, protože by jej mohl vítr z mostů srazit,“ reportoval kolem 23:00 SELČ zpravodaj ČT David Miřejovský. Ve Virgiinii se objevily už i první lokální záplavy. 

Bouře se nachází zhruba 250 kilometrů od pobřeží Jižní Karolíny a pohybuje se rychlostí asi  17 kilometrů za hodinu.

„Zlobu hurikánu Florence pocítíme už dnes (ve čtvrtek). Na pobřeží se dá odpoledne očekávat vítr až o rychlosti 130 kilometrů v hodině. A to je teprve předehra k nepočítaným dnům mizérie,“ napsal server televize CNN. Meteorolog CNN Chad Myers upozornil, že nízká kategorie hurikánu v tomto případě nehraje roli, protože nehledě na ni se čekají mohutné záplavy a obří srážky.

V Severní Karolíně naprší podle meteorologů ze služby weather.us tolik vody, že by to stačilo na zaplnění více než 15 milionů plaveckých bazénů olympijských rozměrů, tedy 50 krát 25 metrů.

Meteorologové upozornili, že bouře, která je rozlohou větší než celá Severní Karolína, by mohla být nejsilnější v oblasti za posledních 25 let. Severní Karolína má rozlohu 139 390 kilometrů čtverečních, což je téměř dvakrát tolik co Česko. Co do množství srážek by mohla kromě toho překonat i rekordní hurikán Harvey z roku 2017, který v Texasu proměnil silnice v řeky. Zahynulo tehdy téměř 90 lidí.

Události: USA se připravují na úder hurikánu Florence (zdroj: ČT24)

Stav pohotovosti byl vyhlášen ve státech Severní a Jižní Karolína, Georgie, Virginie, Maryland i v hlavním městě Washingtonu. Čtyři dálnice v Jižní Karolíně byly přeměněny na jednosměrné, aby se urychlila evakuace.

„Jsme připraveni, ale tohle bude jedna z největších bouří, která kdy naši zemi zasáhla. Lidé žijící v trase těchto ničivých bouří by měli poslechnout úřady a evakuovat se. Ochrana životů je absolutní prioritou. A to je to, co teď děláme. Chráníme životy,“ prohlásil americký prezident Donald Trump.

Florence zasáhne oblast, kde žije přes 11 milionů lidí

Národní meteorologická služba (NWS) uvedla, že v oblastech, kde platí výstraha před hurikánem či tropickou bouří, žije celkem přes 11 milionů lidí. Národní hurikánové centrum už vydalo výstrahu – kdo odmítne evakuaci, riskuje život.

„Spousta sousedů tu žije už celé generace a přečkali i hurikány – a nikdy tu předtím neměli záplavy. Takže se zas tolik nebojíme,“ odmítá obavy obyvatelka Virginie Grace Hossová.

Lovci hurikánů: unikátní záběry amerického letectva Air Force přímo ze vzduchu (zdroj: U.S. Air Force/ Chris Hibben)

Lidé zabedňují okna a nosí pytle s pískem, aby ochránili své domovy před živlem. „Máme pár pytlů, hodně drogerie a vody. Bude u nás totiž rodina z nejohroženější oblasti,“ říká další obyvatelka Virginie Destiny Kemperová. 

Čtyři dálnice v Jižní Karolíně byly přeměněny na jednosměrné, aby se urychlila evakuace. Zatímco ze severokarolínských věznic byly evakuovány stovky trestanců, v Jižní Karolíně zůstane v celách téměř tisíc vězňů. Farmy v Severní Karolíně přesouvají dobytek do bezpečí.

Florence se přežene přes region se šesti jadernými elektrárnami, skládkami průmyslového odpadu, uhelnými doly a farmami, které skladují odpadní látky ve velkých lagunách.

Škody mohou jít do bilionů korun

Hurikán by mohl podle analytické společnosti CoreLogic způsobit škodu až 170 miliard dolarů (3,7 bilionu korun) a poškodit 759 tisíc domácností a firem. Podle druhé největší americké elektrárenské společnosti Duke Energy může připravit o dodávky elektřiny až tři čtvrtiny ze čtyř milionů zákazníků společnosti v Severní a Jižní Karolíně a výpadek elektřiny může trvat i týdny.