Trump se pochválil za pomoc s hurikánem na Portoriku. Tamního guvernéra popudil

Americký prezident Donald Trump se v úterý dostal do slovního sporu s guvernérem Portorika, když vychválil vládní pomoc tomuto americkému území po loňském přechodu hurikánu Maria. Zatímco Trump označil americkou podporu za „neuvěřitelně úspěšnou“, guvernér Ricardo Rossello mu připomněl, že hurikán připravil o život téměř tři tisíce lidí a že Portoriko po Washingtonu marně žádá další nezbytnou pomoc.

„S ohledem na to, o čem se bavíme, si vlastně myslím, že to byl jeden z nejlepších výkonů v dějinách,“ okomentoval Trump před novináři reakci amerických úřadů na ničivý živel, který se před rokem přehnal přes karibský ostrov náležící USA. Práci své vlády šéf Bílého domu chválil v souvislosti s blížícím se hurikánem Florence, před jehož ničivou silou prchají z východního pobřeží USA statisíce lidí.

Již loni ovšem čelil Trump ze strany obyvatel i politických představitelů Portorika silné kritice za to, že pomoc – podle jejich soudu – Spojené státy neposkytly včas a v dostatečné míře. Zatímco původně se hovořilo o 64 mrtvých, nový odhad zveřejněný letos v srpnu zvýšil jejich číslo na 2975. Mnoho lidí po hurikánu zemřelo v důsledku špatných služeb, především kvůli nedostatku lékařské péče a pitné vody.

Guvernér: Vztah mezi kolonií a vládou nemůže být úspěšný

Aktuální vyjádření amerického prezidenta tak vyvolalo trpkou reakci nejvyšších představitelů ostrova. „Žádný vztah mezi kolonií a federální vládou nemůže být označen za ‚úspěšný‘, protože Portoričanům se nedostává jistých neodmyslitelných práv, z nichž se těší jiní Američané ve Státech,“ ohradil se proti Trumpově tvrzení guvernér. 

Ke kritice Trumpa se přidala i starostka portorické metropole San Juan Carmen Yulínová Cruzová. „Pokud si myslí, že smrt tří tisíců lidí je úspěch, pak nám všem pomáhej Bůh,“ uvedla politička, která se s Trumpem dostala do sporu již loni. Stejně jako nyní mu vyčítala, že jediným slovem neprojevil Portoriku svou účast a místo toho při své návštěvě rozhazoval mezi obyvatele papírové utěrky stylem hráče basketbalu.