Při útocích Talibanu zahynulo 52 členů afghánských vládních sil

Nejméně 52 příslušníků afghánských bezpečnostních sil zabili v noci na pondělí při útocích na severu země povstalci z řad islamistického hnutí Taliban. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní představitele.

V provincii Kunduz zahynulo při útoku na kontrolní stanoviště 13 členů bezpečnostních složek a dalších 15 utrpělo zranění. Bitva začala v neděli večer a trvala až do pondělního rána, uvedl šéf kunduzské provinční rady Muhammad Júsuf Ajúbí.

V provincii Džauzdžán napadli rebelové z Talibanu okres Chamjáb z několika různých stran a donutili afghánské vládní síly, aby se stáhly ze svého ústředí. „Rozpoutala se prudká bitva a my jsme nechtěli, aby byly zničeny domy civilistů a aby byli zabiti civilisté,“ zdůvodnil stažení šéf provinční policie Fakír Muhammad Džauzdžání. Podle něj v boji padlo osm policistů, tři byli zraněni. O život přišlo také sedm členů Talibanu a osm utrpělo zranění.

K útokům v Kunduzu i Džauzdžánu se prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida přihlásilo hnutí Taliban.

V severní provincii Saripúl rovněž zaútočili bojovníci Talibanu na několik stanovišť afghánské armády a provládních milic. Při střetech bylo zabito nejméně 17 příslušníků bezpečnostních sil. „Útok Talibanu byl odražen, ale sporadické střety na předměstích stejnojmenné provinční metropole pokračují,“ prohlásil šéf provinční policie.

Od červnového příměří u příležitosti islámského svátku íd al-fitr zesílili ozbrojenci Talibanu útoky proti afghánským bezpečnostním silám. Při čím dál tím lépe koordinovaných útocích po celé zemi byly zabity stovky příslušníků afghánské armády a policie.