Vietnam objednal v Rusku zbraně za více než miliardu dolarů

Vietnam si u Ruska objednal zbraně a vojenský servis v hodnotě přes jednu miliardu dolarů (22,2 miliardy korun). S odvoláním na šéfa ruské Federální služby pro vojensko-technickou spolupráci Dmitrije Šugajeva to během návštěvy generálního tajemníka Nguyen Phu Tronga v Rusku uvedla agentura TASS. Vietnam se stal v posledních letech jedním z nejaktivnějších dovozců zbraní na světě.

Vietnam a Rusko udržují po desetiletí těsné vztahy. Rusko je největším dodavatelem zbraní Vietnamu a ruské společnosti jsou zapojeny do řady vietnamských energetických projektů. Například v roce 2009 vietnamská strana Moskvu požádala o pomoc při budování své první jaderné elektrárny, kterou měl podle plánů uvést do provozu v roce 2020.

Vietnam je jedním z nejaktivnějších dovozců zbraní

V posledním desetiletí si už Hanoj objednala od Ruska šest nejmodernějších ponorek třídy Varšavjanka (v kódu NATO Kilo), několik válečných lodí, dvanáct víceúčelových bojových letounů Suchoj Su-30MK2 a další zbrojní vybavení.

Vietnam se v posledních letech stal jedním z nejaktivnějších dovozců zbraní na světě. Děje se tak na pozadí rostoucího napětí mezi Vietnamem a Čínou ve sporu o Spratlyho a Paracelské ostrovy v Jihočínském moři.

Předpokládá se, že oblast je bohatá na ropu a zemní plyn a jsou tam velká loviště ryb. Bez významu není ani strategická poloha ostrovů v oblasti velkých mezinárodních námořních tras. O Spratlyho i další ostrovy usilují také například Filipíny či Tchaj-wan. 

V roce 2016 náměstek ruského ministra obrany Nikolaj Pankov informoval, že Moskva zvažuje, že by se Rusové vrátili do výzvědného centra na Kubě a na vojenskou základnu ve Vietnamu, kde působili od sovětských dob až do roku 2002.