Rozlícený dav vtrhl v Basře na íránský konzulát. Ve městě vyhlásily úřady zákaz vycházení

Demonstranti v jihoirácké Basře prolomili brány íránského konzulátu a u budovy založili požár. Protest zdůvodnili údajným vlivem Íránu na irácké politické strany. Podle bezpečnostních složek v budově konzulátu nikdo nebyl, když do ní dav vtrhl. Později ale agentura Reuters napsala, že zemřel jeden člověk a dalších 11 osob bylo zraněno. Kvůli nepokojům vyhlásily bezpečnostní složky v celé Basře zákaz vycházení.

Vlivný šíitský duchovní ajatolláh Alí Sistání z nepokojů obvinil politiky a zdůraznil, že musí být brzy vytvořena nová vláda, která se od té předchozí bude lišit. V Iráku se konaly parlamentní volby v květnu, dosud se ale kabinet sestavit nepodařilo.

Bouří se obyvatelé šíitských regionů

Už delší dobu se demonstruje nejen v Basře, ale i v dalších městech na jihu Iráku, což jsou oblasti obývané šíity, které minulá vláda vedená sunnity zanedbávala. Příčinou jejich nespokojenosti jsou zejména výpadky elektřiny během horkých letních měsíců, nedostatek pracovních příležitostí, nespokojenost s prací úřadů a korupce.

Obyvatelé Basry si také stěžují na pronikání slané mořské vody do pitné ve vodovodu. V nemocnici se kvůli tomu ocitly stovky lidí.

Nepokoje v irácké Basře
Zdroj: Alaa Al-Marjani/Reuters
Dav demonstrantů v Basře
Zdroj: Alaa Al-Marjani/Reuters

V dvoumilionové Basře přišlo od pondělí během protestů o život jedenáct lidí. Při demonstracích docházelo ke žhářským útokům na vládní objekty i na budovy politických stran. Demonstranti také zablokovali nedaleký přístav.

Premiér Hajdar Abádí se v pátek setkal s bezpečnostní radou státu a uvedl, že smrt demonstrantů se vyšetřuje. Zároveň slíbil, že Basra dostane peníze na zlepšení veřejných služeb.