Obama vstoupil do kampaně před volbami do Kongresu a tvrdě se pustil do republikánů

Bývalý americký prezident Barack Obama vstoupil do kampaně před listopadovými volbami do Kongresu. V projevu na Illinoiské univerzitě tvrdě kritizoval republikánskou stranu i současného prezidenta Donalda Trumpa. Podle Obamy nemají republikáni odvahu bránit „instituce, díky nimž funguje (americká) demokracie“.

„Co se stalo Republikánské straně?“ tázal se exprezident. Svého nástupce Donalda Trumpa označil za „symptom, nikoli příčinu“ rozdělení a polarizace Spojených států. Trump podle něj „těží ze zášti, kterou politici šíří už roky“.

Volby, které se budou konat 6. listopadu, jsou považovány za referendum o současném prezidentovi. Jeho sliby o snížení daňové zátěže zastiňuje vyšetřování možného ovlivňování Trumpovy kampaně před prezidentskými volbami ze strany Ruska i kritika poměrů, které za jeho vlády panují v Bílém domě.

Barack Obama
Zdroj: John Gress/Reuters

Obama a Trump se shodnou v jediném: volit musí jít co nejvíc lidí

Obama, který promluví také v Kalifornii a Ohiu, chce přimět příznivce demokratů a zejména mladé voliče jít k volbám.

„Pouhý pohled na nedávné události by vám měl říci, že tato chvíle je opravdu jiná. Jde o mnoho. Důsledky toho, že kdokoli z nás zůstane stranou, jsou hrozné. To není normální,“ řekl Obama.

Aby demokraté získali většinu v Kongresu a měli tak možnost mařit záměry Trumpovy administrativy, museli by získat 23 křesel ve Sněmovně reprezentantů a dvě v Senátu.

Donald Trump na mítinku v Montaně
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Trump objíždí své stoupence a během čtvrtečního vystoupení v Montaně je vyzval, aby zabránili svou účastí ve volbách případnému zahájení procesu impeachmentu, tedy ústavní žaloby proti němu. „Je to tak směšné. Ale pokud se to stane (impeachment), bude to vaše chyba, protože jste nepřišli volit. O. K.? Nepřišli jste volit. Nepřišli jste volit. To je jediná cesta, jak by se to mohlo stát,“ řekl.