Asadův režim chystá chemický útok na Idlíb, tvrdí vyslanec USA

Existuje „hodně důkazů“, že se syrské vládní síly připravují na chemický útok v Idlíbu. Tvrdí to nový americký vyslanec v Sýrii, podle něhož by ofenziva v poslední větší oblasti ovládané povstalci byla „bezohlednou eskalací“. USA varují, že odpověď na takový útok by byla rychlá a odpovídající. Podle OSN hrozí v Idlíbu humanitární katastrofa. O situaci bude jednat Rada bezpečnosti a nezávisle ji řešili také ruský, íránský a turecký prezident v Teheránu.

Provincie Idlíb je velká jako menší krajské město v Česku, ale žijí tam skoro tři miliony lidí a několik desítek tisíc vysoce motivovaných opozičních bojovníků včetně džihádistů. Takže pokud přijde velká ofenziva vládních sil, tak se nebudeme bavit o migraci stovek rodin, ale možná desítek, ne-li stovek tisíc lidí.
David Borek
zpravodaj ČT

V provincii na severozápadě Sýrie se schyluje k ofenzivě vládních sil s ruskou podporou proti povstalcům a islamistům. Oblast Idlíbu zasáhlo v posledních dnech hned několik ruských raket, při náletech zemřela desítka civilistů. Podle aktivistů poslední vlna bombardování ze strany Sýrie a jejích spojenců zabila jednoho opozičního bojovníka. Nálety údajně zasáhly vesnice na jihozápadě Idlíbu a na hranici se sousední provincií Hamá.

„V severozápadním výběžku Sýrie se bavíme o velmi hustě obydlené oblasti, ve které na sebe frontové linie přesně narážejí. Tímto regionem procházejí klíčové dopravní tahy. Jednak z Damašku na sever, jednak z Damašku k západnímu pobřeží, k Latákiji. Čili je evidentní, že i kdyby velká ofenziva ještě nezačala, tak srážky nižší intenzity budou v této oblasti pokračovat,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Kvůli očekávaným bojům odsud uprchly stovky lidí. „Útok Asadova režimu na provincii Idlíb by byla bezohledná eskalace, i kdyby nebyly použity chemické zbraně. Je na Rusku, aby tomu zabránilo. Mezitím ale Rusko posiluje své námořnictvo u břehů Sýrie, což naznačuje, že si Moskva chystá pozice k dalšímu podněcování vražd a chaosu ze strany Asadova režimu. A jako už mnohokrát předtím vidíme náznaky toho, že Asadův režim chce obléhání Idlíbu završit s pomocí chemických zbraní,“ prohlásila americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová.

Rozložení sil v Sýrii – září 2018 až únor 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com

Stažení ze Sýrie? Trump chce porážku IS a odchod Íránců

Podle vyslance USA v Sýrii Jeffreyho je nyní zapotřebí „výrazná diplomatická iniciativa“, aby se podařilo ukončit sedmiletou občanskou válku. Připomněl zároveň, že americký prezident Donald Trump chce v Sýrii setrvat do doby, než se podaří zcela porazit Islámský stát (IS) a než ze země odejdou íránské síly, které pomáhají Asadovi.

Rusko tento týden několikrát varovalo americkou armádu, že jeho a Asadovy síly jsou připraveny na útok v oblasti, kde se prý nacházejí desítky amerických vojáků. Podle CNN panují obavy zejména o osud Američanů hlídkujících na základně At Tanf, kde působí koalice proti IS.

Washington zase varoval, že pokud syrský režim nebo jeho spojenci zaútočí chemickými zbraněmi, nezůstane takový krok bez odezvy. Experti z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) jsou přesvědčeni, že právě syrské vládní síly stály za útokem sarinem na město v jižním Idlíbu v dubnu 2017, při kterém zemřelo více než osmdesát lidí.

Syrský režim ale použití chemických zbraní popírá. „Jsem rád, že mohu říct, že vyhráváme tuto zuřivou válku proti teroristům. Rád bych zopakoval, že zakázané chemické zbraně k potlačení terorismu nepotřebujeme, a ani bychom k jejich použití nepřistoupili,“ zdůraznil syrský velvyslanec při OSN Bašár Džáfarí.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura očekává, že nový útok na Idlíb začne nejpozději do začátku příštího týdne. V takovém případě prý bude donuceno opustit svoje domovy na 800 tisíc lidí. Podle organizace hrozí bezprecedentní humanitární katastrofa.

Prezident Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan na schůzce v Teheránu
Zdroj: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin/Reuters

Klíčová schůzka probíhá v Teheránu

„Situace v Idlíbu je pro Turecko klíčová. Dějí se tam kruté věci. Chraň bůh, jestli bude tato oblast pokropena raketami, bude to vážný masakr,“ varoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten v pátek jednal o situaci v Sýrii s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a íránským prezidentem Hasanem Rouháním. Kvůli rostoucímu napětí se sejde i Rada bezpečnosti OSN.

Zatímco Turecko stojí na straně rebelů, Moskva a Teherán si přejí jejich porážku v Idlíbu. „Írán si chce udržet teritoriální kontinuum, které se mu podařilo v posledních asi deseti letech vytvořit a které sahá od Teheránu přes Bagdád s tamní šíitskou většinou přes Sýrii až na pobřeží Středozemního moře a do Libanonu,“ komentuje motivaci Teheránu Borek.

„Moskva se chce zase ukázat jako úspěšný stát, který dokázal vyhrát Asadovi válku, což je pro Rusko po čtvrtstoletí – nebo možná i více – mimořádný geopolitický úspěch na Blízkém východě,“ podotkl blízkovýchodní zpravodaj ČT s tím, že Turecku jde pak o to porážku syrské opozice alespoň o stupeň zmírnit.