Útočníka z Amsterdamu policisté zneškodnili po devíti sekundách. Byl pod dohledem pozorovatele

Pachatele, který minulý týden pobodal na nádraží v Amsterdamu dva americké turisty, postřelili policisté po devíti sekundách od začátku útoku. Píše to web britské televize BBC s tím, že k rychlé reakci policistů přispěla izraelská metoda, která pro identifikaci potenciálních útočníků využívá speciálního pozorovatele.

Metoda, kterou nizozemští policisté využili, se nazývá „předvídaná profilace“. Umožňuje identifikovat potenciálně nebezpečného člověka na základě jeho podezřelého chování, píše web BBC.

Podle nizozemské policie bylo amsterdamské hlavní nádraží už delší dobu považováno za možný cíl útoku, a proto tam působí stálý policejní tým, kterému pomáhá takzvaný pozorovatel.

„Pozorovatel nejdříve vyhodnotí, jaké chování je pro dané místo normální,“ řekl nizozemským médiím policejní instruktor Geoffrey Rijtslag. Chování kohokoliv, kdo se od normy odchýlí, nebo začne bezcílně bloumat po okolí, je považováno za neobvyklé a takového člověka poté hlídají dva policisté. 

Právě díky tomu, že útočníka s nožem už delší dobu takový pozorovatel hlídal, mohli policisté zasáhnout tak rychle.

Útočník přijel do Amsterdamu z Německa

Devatenáctiletý Afghánec na dva Američany zaútočil nožem v pátek v podchodu v západní části amsterdamského hlavního nádraží. Policie útočníka následně postřelila. Nizozemské úřady již v sobotu uvedly, že útok byl patrně teroristicky motivovaný. Dodaly, že obě zraněné osoby jsou ve vážném stavu, nejsou ale v ohrožení života.

Pachatel vyšetřovatelům řekl, že motivem jeho útoku byly urážky islámu. Mladík podle nich do Amsterdamu přicestoval se záměrem útočit a své oběti si vybral náhodně. Při výslechu zmínil jméno nizozemského krajně pravicového politika a známého odpůrce islámu Geerta Wilderse.

Podezřelý přijel v roce 2015 do Německa. Tamní úřady uvedly, že letos v únoru dostaly varování, že se muž během pobytu v mládežnickém zařízení radikalizoval. Do Amsterdamu přijel vlakem v den útoku a podle svého právníka zřejmě nepočítal s tím, že útok přežije, protože v místě svého německého bydliště zanechal závěť.