V USA prvně užili směs smrtících látek, poprava trvala 15 minut

Cleveland - Ve Spojených státech se uskutečnila vůbec první poprava pomocí nové metody používající jako smrtící látku kombinaci dvou farmak. Ve věznici státu Ohio tímto způsobem skončil život muže odsouzeného za znásilnění a vraždu těhotné ženy. Obhájci se do poslední chvíle snažili popravu odvrátit námitkou, že dosud nevyzkoušená metoda vystavuje jejich klienta riziku velkých bolestí a dušení, které se mohou dostavit před ztrátou vědomí a smrtí.

Třiapadesátiletý Dennis McGuire dostal ve smrtící injekci kombinaci léku proti bolesti hydromorfonu a midazolamu, který se v medicíně používá jako sedativum. Vězeň byl prohlášen za mrtvého 15 minut po aplikaci smrtící látky. Podle agentury AP během této doby hlasitě oddychoval a vydával chrčivé zvuky.

Šlo o jednu z nejdéle trvajících poprav od chvíle, kdy Ohio v roce 1999 znovu zavedlo trest smrti.

Soud si nebyl zcela jist, že smrt bude bezbolestná a že poprava proběhne úplně bez problémů. McGuire, který podle lékařů již pět let trpěl dýchacími obtížemi, však prý soudce nepřesvědčil o existenci podstatného rizika, že bude trpět velkými bolestmi.

Dennis McGuire byl popraven kombinací dvou farmak
Zdroj: ČTK/AP/Department of Rehabilitation and Correction

Americké úřady inovovaly způsob popravy, protože výrobci často používaného léku pentobarbitalu jej odmítají k tomuto účelu z etických důvodů poskytovat. Export smrtících látek blokuje zejména Evropská unie, která s trestem smrti nesouhlasí.

McGuire byl odsouzen za znásilnění a smrt těhotné Joy Stewartové, jejíž tělo v roce 1989 našli náhodní turisté v lese v západním Ohiu.