Bývalý slovenský policejní šéf Gašpar radí na ministerstvech vnitra. V Bratislavě i v Praze

Horizont ČT24: Gašpar radí ministrům vnitra v Bratislavě i v Praze (zdroj: ČT24)

Slovenskou policii řídil Tibor Gašpar šest let. Po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky volaly desetitisíce lidí po jeho rezignaci, přidal se i prezident Andrej Kiska. Gašpar odolával, dobrovolně odešel až po čtvrt roce. Teď se vrátil a navzdory kritice se stal poradcem na ministerstvech vnitra: na slovenském i na českém.

Ve funkci šéfa slovenské policie se Gašpar snažil být aktivní. Výčitek ale přibývalo: kvůli jeho propojení na ty, o kterých zavražděný novinář Ján Kuciak psal, kvůli chybám policistů na místě vraždy, ale i kvůli řadě korupčních kauz, které se dřív neřešily.

„Měl dobré výsledky, pokud šlo o vyřešení trestných činů, ale pokud šlo o případy, ve kterých figurovali nějací politici, tak policie pod jeho vedením tyto případy vždy končila tím známým tvrzením, že skutek se nestal,“ podotýká novinářka Monika Tódová z Denníku N.

Po Gašparově rezignaci volaly v ulicích desetitisíce lidí. Ve funkci ale přežil nejdřív ministra vnitra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a pak i premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho vládu. Neodcházel ani s novým kabinetem Petera Pellegriniho,  Ficovým stranickým kolegou.

„Výměna klíčových lidí v policii, mezi které patří i policejní prezident pan Gašpar, je klíčovou věcí k tomu, abychom nazpět mohli začít budovat důvěru lidí v policii,“ tlačil na odchod policejního prezidenta v dubnu i slovenský prezident Andrej Kiska. 

Jeho přání nový ministr vnitra Tomáš Drucker nesplnil, a po necelém měsíci ve funkci raději skončil. Resortu se přechodně ujal premiér Pellegrini, který se po necelém dni s šéfem policie dohodl, že odejde.

„Tady už přestalo jít jakoby o osobu policejního prezidenta, ale měl jsem pocit, že už jde o útok na značku, a jde o útok na bezpečnostní složky této země,“ řekl tehdy ke Gašparově rezignaci Pellegrini.

Gašpar radí Sakové i Hamáčkovi

Gašpar odešel v květnu do civilu. V srpnu ho do svých služeb povolala ministryně vnitra Denisa Saková, která ho angažovala jako poradce.

„Jeho úlohou je práce na legislativě v oblasti sociálně vyloučených komunit a také na potlačování kriminality v sociálně vyloučených komunitách,“ komentoval novou Gašparovu práci mluvčí slovenského ministerstva vnitra Petar Lazarov.

Nově Gašpar radí i českému ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD), kterému má pomoct s rozvojem policie a systémem odměňování. Šéf resortu tvrdí, že chtěl odborníka zvenku.

Slovenská ministryně vnitra Denisa Saková
Zdroj: ČT24

„Nic, co pro mě bude dělat v těch dvou oblastech nesouvisí s těmi, jak vy říkáte, kontroverzemi, já od něj pouze chci odborný názor člověka, který dlouhou dobu stál v čele slovenského policejního sboru,“ uvedl Hamáček.

Opozice: Ministerstvo dál řídí Kaliňák

Šéfka slovenského resortu vnitra za svou volbu sklidila kritiku. Opozice na ni útočí, že podléhá vedení své strany Smer-SD, které nad Gašparem drží ochrannou ruku.

„To jen všechno potvrzuje, že nadále bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák řídí de facto toto ministerstvo,“ myslí si Richard Sulík lídr nejsilnější slovenské opoziční strany Sloboda a Solidarita.

Stejný názor mají i další opoziční strany. Dvojice z nich svolala demonstraci, která bude žádat rezignaci ministryně vnitra. Důvodem je i její nový poradce.