Situace v Idlíbu je pro Turecko klíčová, ofenziva v oblasti by znamenala masakr, uvedl Erdogan

Bombardování Idlíbu by podle Turecka znamenalo masakr, situaci projedná Rada bezpečnosti (zdroj: ČT24)

Bombardování syrské provincie Idlíb by znamenalo masakr. V noci na středu to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zároveň věří, že nadcházející summit, na němž se v pátek v Teheránu sejde se svým íránským protějškem Hasanem Rouháním a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, přinese pozitivní výsledky. V pátek bude současně z iniciativy USA o situaci kolem Idlíbu jednat Rada bezpečnosti OSN.

„Situace v Idlíbu je pro Turecko klíčová. Dějí se tam kruté věci. Chraň bůh, jestli bude tato oblast pokropena raketami, bude to vážný masakr,“ řekl turecký prezident. „Doufám, že budeme schopni předejít extremismu syrské vlády v tomto regionu,“ řekl Erdogan s vyhlídkou na teheránský summit.

Erdogan si také před novináři postěžoval na to, že není naplňována podle původních očekávání dohoda mezi Tureckem a Spojenými státy o společném dohledu nad odchodem kurdských milic YPS ze syrského města Manbidž. USA podporovaly kurdsko-arabskou koalici, která pomohla v Sýrii porazit islámské radikály.

Šéfové americké a turecké diplomacie se shodli, že ofenziva by byla lehkomyslnou eskalací

V úterý spolu mluvili ministři zahraničí Turecka a USA Mevlüt Cavusoglu a Mike Pompeo. Tématem jejich hovoru byla i situace v Sýrii, kde Rusko v úterý podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) začalo bombardovat provincii Idlíb, ovládanou odpůrci Damašku a radikály, zatímco syrská armáda podle OSN ofenzívu zatím o několik dní odložila.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti později potvrdilo, že ruské bojové letouny v úterý útočily v syrské provincii Idlíb na pozice radikálů.

Cavusoglu a Pompeo se shodli na tom, že očekávaná syrská ofenziva v Idlíbu by byla „nepřijatelnou, lehkomyslnou eskalací“, řekla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

Americký prezident Donald Trump už v noci na úterý na Twitteru varoval syrského prezidenta Bašára Asada, aby nerozvážně neútočil na Idlíb, a dodal, že Asadovi spojenci, Rusko a Írán, by účastí na ofenzivě udělali „vážnou humanitární chybu“. Bílý dům později oznámil, že americká reakce v případě použití chemických zbraní bude „rychlá a náležitá“.

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová řekla, že otázka Idlíbu je „vážná“. Projednání situace na půdě RB OSN podpořila podle ní většina členů OSN. Zasedání má začít v pátek po 15:30 našeho času.

I přes všechna varování očekává zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, že vládní vojáci za pomoci Rusů plně zaútočí nejpozději do začátku příštího týdne. „Zmocněnec OSN pro Sýrii řekl, že v takovém případě by šlo o ,dokonalou bouři' – kombinace humanitární a politické krize, zájmy Turecka, Sýrie, Íránu, USA a Ruska koncentrovány do jednoho regionu,“ upozornil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.