Řecký ostrov Kalymnos dokazuje, že cesta z krize existuje. Ze dna ho dostává horolezectví

Řecký ostrov Kalymnos vytahuje z krize horolezectví (zdroj: ČT24)

Řecko se po letech, kdy žilo s hrozbou finančního kolapsu v zádech, vrátilo v srpnu do vratkého normálu: Atény tehdy oficiálně opustily poslední ze tří záchranných programů. Chronických ekonomických problémů se sice země nezbavila, malými příběhy ale dokazuje, že nějaké cesty z dlouhodobé krize existují. Ukazuje to příklad ostrova Kalymnos. Dosud přehlížený chudý příbuzný řecké riviéry ožívá díky sázce na horolezectví.

Pláže ostrova Kalymnos jsou malé a kamenité, půda příliš skalnatá pro farmaření a zástupy turistů spolu s jejich úsporami v minulosti sezonu co sezonu odsávala blízká a slavná letoviska ostrovů Rhodos a Kos.

Příroda ale ostrovu nadělila omračující skály a útesy, které se tyčí vysoko nad blankytným mořem. V posledních letech je to navíc pro místní nejen krásné pozadí jejich každodenních životů, ale také vítaný zdroj výdělků. Ve světové komunitě horolezců se z ostrova stává pojem.

Jen v letošním roce se na dlouho opomíjený ostrov vydá podle odhadů zhruba deset tisíc horolezců. „Kalymnos je nepřekonatelný nejen z hlediska estetiky a krásných výhledů, ale také z hlediska kvality skal,“ podotýká Simon Montmory, francouzský instruktor horolezectví. 

„Od roku 2006 zažívá horolezectví na Kalymnosu opravdový boom. Jaro a léto představují vrchol sezony, kdy tu má každý práci,“ dodává Sophia Lagoudiová, majitelka obchodu s horolezeckým vybavením.

To o sobě zdaleka nemohou říct všechny regiony Řecka. Ekonomika země už sice nevisí nad propastí, ale stále balancuje na na vratkých základech. Na ostrově Kalymnos už ale místní našli cestu, jak se vyšplhat co nejvýš.