Katalánci by si mohli v referendu odhlasovat širší autonomii, uvedl španělský premiér

O budoucnosti Katalánska se podle španělského premiéra Pedra Sáncheze rozhodne v referendu. Řekl to v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Cadena SER. Sánchez sdělil, že by Katalánci díky novému hlasování mohli získat větší autonomii – a současně vyloučil, že by se rozhodovalo o sebeurčení, protože to ústava neumožňuje. Katalánský premiér Quim Torra je ovšem přesvědčen, že nezávislost jeho regionu je nevyhnutelná.

Socialista Sánchez se od svého červnového nástupu do funkce premiéra snaží o dialog se svým katalánským protějškem. V rozhovoru s rozhlasem řekl, že se může „hlasovat o posílením autonomie Katalánska“. Termín případného referenda ale nestanovil.

Katalánský premiér Torra ale v katalánské televizi řekl, že proces vedoucí k nezávislosti je nezvratný. „Právo na sebeurčení Katalánska nelze zamést pod koberec,“ prohlásil.

Katalánci v roce 2006 potvrdili autonomní status svému regionu se 7,5 milionu obyvatel, který předtím schválil španělský parlament. Nejvyšší soud ale v roce 2010 toto rozhodnutí částečně zrušil, což vystupňovalo separatistické tendence. „Katalánsko má nyní status, pro nějž nehlasovalo, a to je politický problém,“ řekl v pondělí Sánchez.

Region má navíc za sebou vážnou politikou krizi. Loni uspořádalo referendum o sebeurčení, a to přes zákaz Madridu. Volební den provázelo policejní násilí.

Katalánský parlament pak vyhlásil nezávislost Katalánska, avšak Madrid převzal správu tohoto území. V následných volbách však znovu zvítězili příznivci odtržení Katalánska od zbytku Španělska a k nim patří i Torra.