Saský kriminalista, který slovně napadl štáb ZDF, končí ve službě

Zaměstnanec saského zemského kriminálního úřadu (LKA), který v polovině srpna na demonstraci proti kancléřce Angele Merkelové (CDU) v Drážďanech slovně útočil na novináře veřejnoprávní televize ZDF, opouští řady policie. Informoval o tom saský úřad.

Proti Merkelové v saské metropoli na akci protiimigračního hnutí Pegida demonstrovalo kolem 300 lidí. Část z nich začala pokřikovat na redaktory ZDF a někteří se dokonce pokusili kameramanovi vytrhnout kameru z ruky. Podle zjištění právě tento demonstrant, který požadoval, aby štáb veřenoprávní ZDF přestal natáčet, pracoval u zemského krajského úřadu. Kvůli svému chování musí odejít od policie.

Během demonstrace nedaleko stojící policie se nejprve k zásahu neměla a do akce se vložila až na výzvu demonstrujících – k překvapení redaktorů ale nikoli na jejich ochranu. Novinářům naopak celkem tři čtvrtě hodiny neumožnila pracovat a opakovaně kontrolovala jejich průkazy.

Zásah, za který se policie nakonec omluvila, i role zaměstnance saské policie v Německu vyvolaly nevoli řady médií i politiků. Například bývalý šéf Zelených Cem Özdemir uvedl, že lidé, kteří jsou zodpovědní za ochranu ústavy, nemají co dělat u organizací, které proti této ústavě bojují.

Saský zemský kriminální úřad uvedl, že se na schůzce se zaměstnancem dohodl na tom, že bude do budoucna vykonávat „adekvátní činnost mimo saskou policii“.

Událost z poloviny srpna spolu s nynějšími útoky na přistěhovalce v Chemnitzu přispěly k tomu, že saské úřady čelí od některých kritice kvůli údajné náklonnosti vůči radikální pravici. Stát sousedící s Českem to popírá.

Iráčan podezřelý ze zabití v Chemnitzu byl v podmínce

Nepokoje vyvolala vražda pětatřicetiletého muže z níž byli obviněni dvaadvacetiletý irácký KurdJúsif A. a  o rok starší Syřan Alá S. Podle deníku Bild byl Júsif byl za poslední dva roky dvakrát odsouzen k pokutě za držení drog. Pokutu musel platit také za podvod, poškození věci a nebezpečný zásah do silniční dopravy.

Nejvyšší trest si muž od soudu odnesl v červenci loňského roku. Za to, že několika lidem při sporu v ubytovně pro uprchlíky nastříkal do obličeje pepřový sprej, byl uznán vinným z ublížení na zdraví, za což dostal osmiměsíční trest s odkladem na dva roky.

Deník Die Welt zase napsal, že Júsif A. podle svých spolubydlících pracoval šest dní v týdnu u jednoho holiče v Chemnitzu. Německé úřady ho ale vedly jako člověka bez povolání. Do Saska přišel Iráčan v říjnu 2015 a v březnu 2017 Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) odmítl jeho žádost o azyl. Júsif A. se ale proti tomuto rozhodnutí úspěšně bránil u soudu. V novém řízení BAMF ještě nerozhodl, uvedlo dnes saské ministerstvo vnitra. 

Vydáno pod