Uznávané i kritizované. Bílé přilby prchají do klidnějších míst Sýrie, sázejí stromy a pomáhají u nehod

Bílé přilby prchají do klidnějších oblastí, sázejí stromy a pomáhají při nehodách (zdroj: ČT24)

Dobrovolní záchranáři z Bílých přileb museli prchnout na klidnější sever Sýrie před možným pronásledováním ze strany režimu prezidenta Bašára Asada, jenž je řadí k teroristům. Skupinu ostře kritizuje také Rusko. Síly, které se navzdory reálným i mediálním útokům dosud snažily mírnit útrapy syrské války, tak nyní pomáhají jinak – třeba při autonehodách nebo výsadbě zeleně.

Bílé přilby jsou součástí Syrské civilní obrany, která vznikla po začátku syrské války na povstaleckých územích, z velké části ovládaných i islamistickými skupinami. Celkem jich je kolem tří a půl tisíce, sami přitom říkají, že zachránili asi třicetkrát víc lidí a jejich obětavost ocenili i západní politici. Kromě Spojených států skupinu financovala řada západoevropských zemí, v první řadě Velká Británie.

Záběr z dokumentu Bílé přilby
Zdroj: ČT24

Syrský režim je ovšem řadí k rebelům a vyhrožuje dobrovolníkům smrtí. „Bílé přilby jsou členové Al-Káidy,“ tvrdil syrský prezident Bašár Asad v březnu 2017.

Proti záchranářům brojí také Moskva. „Šířily se záběry, falešné video od falešných humanitárců z Bílých přileb,“ prohlásil ruský zástupce při Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Alexandr Šulgin, který tvrdil, že záchranáři zinscenovali chemický útok ve východní Ghútě.

„Naše práci s boji nekončí“

Rebely ovládané oblasti se stále zmenšují, mnoho Bílých přileb proto prchá na sever země, do poslední větší bašty povstalců nedaleko turecké hranice. „Přijeli jsme hodně skleslí. To se dá pochopit, když opustíte svůj domov, rodné město poté, co tam pohřbíte své blízké. Když jsme ale dojeli na sever Sýrie, kolegové nás vřele přivítali,“ uvedl jeden ze záchranářů Samir Sálem.

Znovu tak podle svých slov pomáhají ostatním, i když jinde a jinou formou. Zasahují třeba při autonehodách, ale podílejí se i na výsadbě a udržování obecní zeleně. „Naše práce neskončí tím, že je v oblasti klid. Ne, vyrazíme do dalších míst, budeme pracovat jinde,“ konstatoval Salim.

Zhruba stovku Bílých přileb i s rodinami nedávno evakuoval Izrael, když hrozilo, že syrská armáda při dobývání západních regionů zaměří právě na ně. Od konce července čekají tito lidé v Jordánsku. Azyl jim už nabídly západní země, které organizaci podporují.

Každý šestý člen Bílých přileb přišel při své práci o život, nebo utrpěl vážné zranění. V roce 2016 byla skupina navržena na Nobelovu cenu za mír, loni získal dokumentární film The White Helmets prestižní filmovou cenu Oscar.