Pobouření kvůli zlaté soše Erdogana. Radnice německého Wiesbadenu ji musela poslat pryč

V německém Wiesbadenu vyvolala napětí zlatá socha tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Čtyřmetrovou plastiku kdosi počmáral nadávkami, došlo i na potyčky mezi Erdoganovými odpůrci a příznivci. Radnice proto nechala dílo odstranit z centra města po pouhých dvou dnech. Vystavené bylo v rámci místní umělecké přehlídky.

Masivní zlatavá socha tureckého prezidenta se zdviženou pravicí ukazující do dáli stála na náměstí hlavního města Hesenska. Připomínala tak sochu Saddáma Husajna, kterou nechaly odstranit americké síly v Bagdádu. Organizátoři bienále doufali, že dílo rozproudí veřejnou debatu v souvislosti s letošním hlavním tématem festivalu, jež zní „špatné zprávy“.

Debata byla ale asi trochu ostřejší, než očekávali. Odpůrci tureckého autoritáře měli za to, že dílo Erdogana glorifikuje, příznivci v něm naopak viděli urážku. V souvislosti s dílem padala přirovnání k „tureckému Hitlerovi“.

Místní obyvatele dílo rovněž pobouřilo – podle serveru hessenschau.de se ptali, co socha Erdogana v centru města vůbec dělá. Během úterý se u díla srocovalo čím dál tím více lidí, kteří se dostávali do místy tvrdých verbálních sporů. Zatímco jedni na sochu sprejovali, druzí se nápisy snažili odstranit.

Situace nakonec dospěla tak daleko, že vedení města rozhodlo o odstranění sochy, protože podle svých slov nebylo na tomto místě dále schopné zajistit bezpečnost občanů. Hasiči dílo odstěhovali po půlnoci s pomocí jeřábu.

Erdoganovo Turecko vězní německé novináře

Turecko-německé vztahy jsou v posledních letech střídavě napjaté a klidnější. Německo stejně jako ostatní evropské země kritizuje Erdoganovy autoritářské postupy. Od nezdařeného vojenského převratu v roce 2016 jsou v Turecku četné zátahy na opoziční síly.

Agentura DPA nedávno uvedla, že v zemi je v současné době ve vazbě sedm německých občanů, kteří jsou vězněni z „politických důvodů“. Proti dalším německým občanům je v Turecku nadále vedeno trestní řízení, i když jim soud dovolil vycestovat.

To je i případ německo-tureckého novináře Denize Yücela, jehož Ankara propustila letos v únoru po roce vazby. Obžalován je z podpory terorismu, za což mu hrozí až 18 let vězení.

Podle opozice i mezinárodních organizací pro lidská práva používá turecká vláda obvinění z terorismu často k pronásledování svých odpůrců. Za teroristické označuje různé organizace a politické strany a také hnutí duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA a jehož Erdogan dlouhodobě viní ze snahy jeho vládu svrhnout.