Máme důkazy, že Vatikán věděl o sexuálních skandálech církve, tvrdí pensylvánský prokurátor

Vatikán věděl o zamlčovaných případech sexuálního zneužívání kněžími v Pensylvánii. V rozhovoru pro americkou zpravodajskou televizi NBC to uvedl generální prokurátor Josh Shapiro, jehož úřad prý našel důkazy. Jestli o zločinech věděl přímo papež František, ale podle něj není jasné.

„Je hrozné, když pomyslíte na to, co tihle Boží muži těmto dětem dělali. A pak tu máme to krytí, které bylo doslova účelné, aby ochránili kněze před vymáháním práva,“ prohlásil Shapiro.

Devítisetstránková zpráva komise velké poroty ve státě Pensylvánie o zločinech amerických římskokatolických kněží obsahuje kruté případy sexuálního násilí od 40. let minulého století. Skutečný počet zločinů je podle zprávy nejspíš ještě větší, protože mnoho dokumentů se v tajných církevních archivech nepodařilo dohledat.

Duchovní museli na příkaz kardinála vše zaznamenávat, což považuje Shapiro za „nevysvětlitelnou politiku“. „Církevní lídři o neděli lhali farníkům, lhali veřejnosti, aby ochránili tyto predátory před veřejností, přitom ale všechno zdokumentovali a uložili do těchto tajných archivů, kousek od biskupů,“ kritizoval církev Shapiro.

Zatím se podařilo identifikovat asi tisíc obětí, většinou jde o chlapce předpubertálního věku nebo teenagery. Velká porota si vyslechla obvinění proti asi třem stovkám duchovních. Většina jich ale zřejmě trestu unikne; jsou buď po smrti, nebo byly tyto případy v Pensylvánii už dle zákona promlčeny. 

Vlnu vyšetřování církevních skandálů spustily v roce 2002 zprávy médií o sexuálních skandálech katolické církve v USA. Jedním z prvních byl list Boston Globe, který odhalil šíři těchto zločinů a jejich zamlčování církví po celé zemi. Následovaly reformy – duchovní například nově musejí všechny informace o sexuálním zneužívání předávat policii. Po šestnácti letech ale stále vycházejí najevo i dekády staré případy.

Papež se kál v Irsku, vlivný duchovní přesto žádá jeho rezignaci

Papež František o víkendu navštívil Irsko, rovněž zasažené aférami církve. Oběti sexuálního zneužívání zde prosil o odpuštění a volal po nastolení spravedlnosti.

Bývalý vysoce postavený představitel Vatikánu arcibiskup Carlo Maria Vigano ale Františka vzápětí obvinil z toho, že pět let věděl o podezření na zneužívání dětí a mladých mužů, kterého se prý dopustil někdejší washingtonský kardinál Theodor McCarrick.

Ten odstoupil ze své funkce kvůli obvinění, že před téměř padesáti lety sexuálně zneužil mladého chlapce. Duchovní tvrdil, že si nic takového nepamatuje. Následně se ale objevily i další případy. Podle Vigana by měl papež rezignovat – o obviněních proti McCarrickovi mu údajně říkal již v červnu 2015. František to odmítl komentovat.

Vydáno pod