Čína zřejmě zruší omezení porodnosti. Šest let po sobě jí klesá počet aktivních obyvatel

Čína směřuje podle všeho k úplnému zrušení omezení porodnosti. Vyplývá to z připravovaného nového občanského zákoníku, který má schválit tamější parlament v roce 2020 a ve kterém není ani zmínka o tom, zda a kolik mají mít Číňané dětí. Informoval o tom čínský právní deník Ťien-čcha ž'-pao.

Čína začala pozvolně uvolňovat politiku jednoho dítěte v roce 2015. Z obav z přelidnění ji zavedla v roce 1979.

Úřady před třemi lety povolily městským párům mít dvě děti. Povolení bylo do té doby jen výsadou venkovských rodin, v nichž se jako první narodila dívka, nebo etnických menšin. Čínské úřady k tomuto rozhodnutí přistoupily poté, co zjistily, jak rychle stárne místní populace.

Kvůli nedostatku žen v plodném věku se ale změna na růstu počtu novorozeňat projevila jen pozvolně. V roce 2016 jich byl jen o milion více než o rok dříve. Následující rok počet narozených dětí zase klesl. Přispěly k tomu zřejmě i vysoké životní náklady a nákladná péče o děti.

V Číně žije o tři desítky milionů více mužů než žen

V roce 2017 žilo v Číně, která má 1,4 miliardy obyvatel, o 33 milionů více mužů než žen. Nedostatek žen v této zemi souvisí tím, že rodiče upřednostňovali syny. Když žena čekala dívku, často podstoupila interrupci.

Počet obyvatel od 60. let stále stoupá. Už šest let po sobě v zemi ovšem klesá počet aktivních obyvatel – lidí ve věku od 16 do 59 let. Loni jich bylo 902 milionů (65 procent obyvatel), tedy o 5,5 milionu méně než rok předtím. Zatímco koncem loňského roku bylo v Číně 17,3 procenta obyvatel starších 60 let, demografové předpokládají, že v roce 2050 to bude už více než třetina.