V Řecku půjdou k zemi tisíce domů. Nelegální stavby blokují únikové cesty

Více než tři tisíce nelegálně postavených staveb v Řecku bude strženo. Vláda v Aténách o tom rozhodla v souvislosti s ničivým červencovým požárem; nelegálně postavené domy a ploty totiž blokují únikové cesty a komplikují práci záchranářům.

K nepopulárnímu kroku se rozhodla řecká vláda poté, co při červencovém požáru poblíž Atén zemřelo 96 lidí. „Největší počet obětí jde na vrub tomu, že v obci Mati chyběly únikové cesty kvůli plotům a nelegálním budovám,“ připomněl spolupracovník ČT pro Balkán Thomas Kulidakis.

Neštěstí přimělo řecký kabinet řešit desítky let trvající problém s ilegální výstavbou. Premiér Alexis Tsipras proto oznámil, že k zemi půjde nejméně 3200 domů, které vyrostly bez patřičných povolení. Jenom v Mati, kde stavby bránily lidem v útěku na pobřeží před plameny, vláda nechá zbourat desítky domů.

„Posledních čtyřicet let platilo, že řecké vlády považovaly postupné legalizování původně nepovolených staveb za úplatek voličům. Předpokládaly, že obrázky lidí, kteří vlastním tělem brání svoje domovy, by volby nikomu nevyhrály,“ konstatoval Kulidakis.

Požár ukázal, jak důležitá je kontrolovaná zástavba

Situace se ale po požáru změnila. Neštěstí přesvědčilo veřejnost, že černé stavby, které komplikují práci záchranářům a hasičům, jsou vážný problém. Podle některých totiž úřady kvůli černým stavbám, které změnily prostupnost zástavby, uváděly špatné evakuační trasy a desítky lidí zemřely právě při pokusu ujet z hořící oblasti.

„Všechny stavby, které představují nebezpečí, musí být strženy. Je to naše povinnost nejen vůči mrtvým, ale zejména živým,“ prohlásil poté premiér Tsipras.

Kulidakis: Je to nečekané, ale bourání nelegálních domů v Řecku je najednou vítaný krok (zdroj: ČT24)

Nelegálně postavené domy mají jít k zemi  v září. Vláda už na zbourání prvních budov vypsala mezinárodní tendr za zhruba čtyři miliony korun.

V obci Mati, kterou se v červenci prohnaly plameny, sloužila celoročně k bydlení jen menšina domů. „Ti, kteří si bez povolení postavili domy pro podnikání nebo rekreaci, nedostanou žádnou kompenzaci. A vypadá to, že náhrady se nedočkají ani ti, kteří v nelegálních domech bydleli,“ upozornil Kulidakis.

Vydáno pod