Ve Verdunu jsou znovu vojáci a polní nemocnice. Rekonstrukce slavné bitvy přilákala tisíc účastníků

V rámci oslav 100. výročí konce první světové války probíhá ve francouzském Verdunu rekonstrukce bitvy, která si během deseti měsíců roku 1916 vyžádala asi 700 tisíc obětí. Třídenních akcí se účastní více než tisíc vojáků z téměř dvacítky zemí.

V okolí bývalých kasáren ve Verdunu vyrostlo o víkendu stanové městečko. Veřejnost si mohla udělat hrubou představu o tom, jakými zbraněmi se tehdy bojovalo, jak vypadaly polní nemocnice či polní pošta. Lékaři v bílých pláštích, kteří jsou v civilu bankéři či pekaři, tu vyprávěli dětem, jak se dříve operovalo.

Do Verdunu se sjeli nadšenci z různých zemí, kteří vykládali o svých uniformách a zbraních. „O historii jsem se zajímal už od dětství a tato vášeň mě neopustila. Tady ukazuji, jak se vyráběly zbraně – je to i mé povolání – jsem kovář,“ prohlásil účastník rekonstrukce z Glasgow Hayden Easy. 

Rekonstrukce bitvy u Verdunu sto let od konce první světové války (zdroj: ČT24)

Takřka romantické pojetí rekonstrukce tehdejšího konfliktu je ale i připomínkou toho, že lidé na frontě opravdu trpěli. Ještě dnes zůstávají v okolí Verdunu krátery po bombách a do některých lesů je zakázáno chodit kvůli nevybuchlým minám. 

Téměř všichni, kdo zde pochodují, jsou členy vojenských spolků a asociací a přijeli do Verdunu proto, že je podle nich důležité připomínat si to, co se stalo před sto lety. „Mnoho lidí se zastaví v muzeu nebo tam, kde se vedly velké bitvy, ale bojovalo se na mnohem větším prostoru – tam přece také umírali lidé,“ upozornil britský historik Nigel Cave.

Na místo dorazila i skupina Čechů. „Objíždíme všechny fronty a vzdáváme hold všem vojákům“ prohlásil jeden z návštěvníků Patrik Outradovec.

V prosinci 1916 u Verdunu nakonec zvítězila Francie nad Německým císařstvím. Bitva ale frontu nijak neposunula.

Vydáno pod