Hurikán Lane ohrožující havajské ostrovy výrazně zeslábl. Podle nového modelu ani nezasáhne pevninu

Lane zeslábl na tropickou bouři, oblast ale trápí přívalové deště (zdroj: ČT24)

Hurikán Lane, který ohrožoval Havajské ostrovy, během soboty rychle ztratil na síle a zeslábl na tropickou bouři. Podle nového modelu amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) navíc vůbec nevstoupí nad pevninu. I tak ale na souostroví vyvolal prudké lijáky a bleskové povodně. Řada domů u dalších staveb byla zničena či poškozena, zranění však nejsou hlášena.

Zatímco ještě ve středu živel doprovázel vítr o rychlosti 260 kilometrů v hodině, což z něj činilo velmi nebezpečný hurikán nejsilnější kategorie, v sobotu už dosahuje intenzita větru jen zhruba 100 kilometrů v hodině.

Lane tak ztratil sílu hurikánu a stal se tropickou bouří. Podle NHC bude Lane nadále slábnout a v neděli se stane tropickou depresí, která má sílu větru do 63 kilometrů v hodině.

Lane nejvíce potrápil ostrov Havaj, který je znám též jako Velký ostrov. V některých oblastech tam napršelo přes 60 centimetrů, což vyvolalo bleskové povodně a sesuvy půdy. Pod vodou se ocitly například ulice města Hilo na východě ostrova.

Aktuálně postupuje bouře rychlostí pět kilometrů v hodině na severozápad podél souostroví. V sobotu odpoledne se nacházel střed bouře asi 200 kilometrů jižně od havajské metropole Honolulu.

Se slábnutím živlu úřady omezily varování: na ostrovech ale i nadále platí stav ohrožení vyhlášený prezidentem Donaldem Trumpem, což místním záchranářům umožňuje žádat o federální pomoc.