Brusel se před výhrůžkami neskloní, vzkázal do Říma mluvčí Komise. Loď s migranty zůstává v přístavu

Události: Itálie vyhrožuje Bruselu. 150 běženců nenechá vylodit (zdroj: ČT24)

Evropská unie při řešení problému 150 migrantů na lodi Diciotti nedostála svým základním hodnotám – solidaritě a odpovědnosti, chová se pokrytecky a Itálie z toho vyvodí důsledky, napsal v pátek na Facebooku  italský premiér Guiseppe Conte. Ani dnešní bruselská schůzka zástupců desítky zemí EU nevyřešila problém migrantů na lodi Diciotti, která už čtvrtým dnem kotví na Sicílii. Italská vláda podmiňuje jejich vylodění tím, že si běžence mezi sebe rozdělí unijní státy.

Podle mluvčí Evropské komise (EK) Tove Ernstové nebyla páteční schůzka svolána kvůli dané kauze, ale obecně k problému migrace. Zúčastnili se jí zástupci Malty, Itálie, Španělska, Řecka, Lucemburska, Belgie, Německa, Francie, Irska a Nizozemska. Belgie a Maďarsko informovaly, že žádné běžence z lodi Diciotti nepřijmou.

Italský vicepremiér Luigi Di Maio už ve čtvrtek pohrozil zastavením italských příspěvků do unijního rozpočtu, pokud Brusel Itálii s migranty z lodi Diciotti nepomůže. Mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein na to v pátek reagoval slovy, že „výhrůžky nikam nevedou“ a dodal, že příspěvky do unijní kasy jsou povinné.

Zachránili jsme už dost lidí, ozývá se z Itálie

Italská vláda povolila lodi Diciotti v přístavu zakotvit, ale vylodit se dovolila jen třem desítkám nezletilých a předtím asi třinácti vážně nemocným. Na lodi Diciotti je asi 150 migrantů. Většina z nich pochází z Eritreje. Běženci dnes ráno začali držet hladovku, ale odpoledne s ní skončili, uvedla agentura ANSA. Italský ministr vnitra Matteo Salvini, z jehož popudu migranti na palubě zůstávají, ke zprávě o hladovce na twitteru uvedl, že „v Itálii žije pět milionů lidí v absolutní chudobě (z toho 1,2 milionu dětí)“.

„Itálie zachránila už statisíce životů během několika předchozích let a ostatní země EU to neuznávají. Po pěkných slovech o solidaritě žádáme konkrétní činy,“ uvedl v pátek italský ministr zahraničí Enzo Moavero Milanesi.

V Bruselu jednali o situaci migrantů zástupci desítky zemí, včetně Itálie, Malty, Řecka, Španělska, Německa, Francie a Rakouska. Už v červnu a v červenci pomohly některé země Itálii a také Maltě s migranty, kteří se vylodili v jejich přístavech.

Evropská komise ale Římu vzkázala, že se hodlá řídit schválenými pravidly. Přispívání jednotlivých států do společné pokladny stanovuje zákon. Prioritou všech by podle mluvčího Komise měla být snaha vyřešit situaci migrantů na palubě. „Myslíme si, že nekonstruktivní poznámky nám řešení najít nepomohou. Evropská unie pracuje na základě pravidel, ne výhrůžek,“ poznamenal mluvčí Komise Winterstein.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini tento týden obvinil pětici zemí EU (Irsko, Německo, Malta, Portugalsko a Španělsko), že nesplnily svůj slib a nepřevzali část ze 450 migrantů, kteří se vylodili 16. července v sicilském přístavu Pozzallo a které slíbili převzít. Podle Salviniho svůj slib splnila dosud pouze Francie.

Italská vláda, zejména vicepremiér Di Maio a ministr vnitra Salvini, prosazují už od června, kdy se ujali vlády, tvrdý přístup vůči migrantům ve Středomoří. První větší kauzou byl případ lodě Aquarius, která v červnu týden křižovala Středomoří, když ji odmítly Itálie a Malta, jejichž území bylo pro loď nejblíže. Loď se šesti stovkami běženců nakonec přijalo Španělsko.

Salvini v červnu oznámil, že jeho země nebude dále přijímat lodě zahraničních nevládních organizací, protože podle něj nahrávají pašerákům migrantů z Afriky. Tvrdý přístup italské vlády mnozí kritizují s tím, že řada běženců utíká ze zemí konfliktů a tábory v Libyi, odkud vyplouvají na vratkých člunech, pro ně nejsou bezpečné.

Koaliční protiimigrační straně Liga rostou pereference

Tvrdý Salviniho přístup k migraci ale přináší body jeho politické straně Liga, kterou by podle nynějších průzkumů volilo kolem 30 procent voličů, uvedl server Euroactiv. V březnových volbách přitom tato strana získala 17,3 procenta hlasů.

Kvůli migrantům na lodi Diciotti zahájil tento týden prokurátor ze sicilského města Agrigento Luigi Patronaggio vyšetřování kvůli podezření z únosu, zatím proti „neznámému pachateli“. „Vyšetřují, zda ti, kteří se ilegálně dostali na loď, byli uneseni,“ komentoval vyšetřování Salvini.

Redaktor RAI Kašpar o sporu mezi Římem a Bruselem kvůli přerozdělování migrantů (zdroj: ČT24)