Bleskové povodně odřízly rakouské obce od světa. Řeky v údolí Glemmtal zaplavily silnice

Asi tři sta lidí odřízly od okolního světa intenzivní bouřky, které zasáhly údolní oblast Glemmtal jižně od rakouského Salcburku. Na místě je i řada turistů. Počasí způsobilo záplavy a laviny bahna. Evakuace lidí ale nakonec nebude nutná, část údolí se totiž dle úřadů podaří během pátečního odpoledne zprůjezdnit, uvedl server salzburg24.at.

Po silných dešťových srážkách se ve čtvrtek z břehů vylila řeka Saalach a spláchla až padesát metrů místní hlavní komunikace, informovala agentura APA. Během pouhé hodiny spadlo 32 litrů srážek na metr čtvereční.

Pro obyvatele obcí Maishofen, Viehhofen a Saalbach-Hinterglemm platilo varování před velkým nebezpečím. Zatím však nebyli hlášeni žádní nezvěstní ani zranění. Částečně byly přerušeny dodávky pitné vody.

Hasiči se snaží odčerpat vodu ze zaplavených sklepů a garáží, píše list Salzburger Nachrichten. Šéf místní hasičské brigády Franz Fritzenwanger mluví o „masivních škodách“. „Jsem velitelem už dlouho, ale tohle bylo poprvé, co jsme museli spustit civilní obranu,“ sdělil hasič Michael Eberharter.

Povolat armádu nakonec nebude třeba

Úřady zvažovaly evakuaci místních obyvatel a povolání armády, řekla zástupkyně příslušného okresu Monika Voglová, podle níž ale nakonec tato opatření nejsou nutná. Podle starosty Saalbachu Aloise Hasenauera jsou lidé v kontaktu s okolním světem přes telefon.

„Silničáři nyní pracují na zajištění zbylého jízdního pruhu,“ řekl podle APA Manfred Pongruber z místního úřadu pro pomoc při katastrofách. Silnice má být na půl hodiny otevřena, aby mohli být obslouženi lidé, kteří uvázli v údolí. Více než polovinu jich tvoří turisté. Přes noc má zůstat silnice uzavřená a o víkendu by měla být zpřístupňována po hodinách.

Problémy měla po silných bouřkách i města Zell am See, Salcburk, Leogang či Flachgau.  Celkem vyrazilo do akce v salcburské provincii přes čtyři sta hasičů.