U Berlína hoří stovky hektarů lesa. Zásah komplikuje nevybuchlá munice z války

U Berlína hoří stovky hektarů lesa, hašení komplikuje nevybuchlá munice z války (zdroj: APTN)

Ze tří vesnic jihovýchodně od Berlína bylo evakuováno 540 lidí kvůli požáru lesa. Ten zuří na ploše zhruba čtyři sta hektarů. Zhruba šesti stům hasičů se už ale daří dostat živel pod kontrolu. Práci na místě ovšem komplikují zbytky munice. Kouř zahalil silniční tahy a ráno byl cítit i v hlavním městě.

Původně pětihektarový požár propukl u obce Treuenbrietzen asi 50 kilometrů od Berlína už ve čtvrtek odpoledne. V noci na pátek vítr rozfoukal kouř až do Berlína, kde byli obyvatelé některých čtvrtí vyzváni, aby neotvírali okna.

Práci komplikuje munice z druhé světové války

Na místo vyjely stovky hasičů. Zásah však komplikuje skutečnost, že v lese jsou zbytky munice z druhé světové války a hasiči se tam nemohou volně pohybovat. Podle agentury Reuters se má za to, že munice pochází z doby působení sovětské armády v někdejším komunistickém východním Německu. Agentura DPA však píše, že munice, která komplikuje hasicí práce.

Podle agentury Reuters se má za to, že munice pochází z doby působení sovětské armády v někdejším komunistickém východním Německu. Agentura DPA však píše, že munice, která komplikuje hasicí práce, pochází z 2. světové války.

„Mám velký respekt před hasiči, kteří tu teď jsou a riskují své životy. Víme, že v lese se povaluje munice,“ citovala agentura Reuters místního politika Günthera Baaskeho, podle něhož byly slyšet i výbuchy.

Zpravodaj ČT Černohorský: Oheň se už z velké části podařilo dostat pod kontrolu (zdroj: ČT24)

„Naším cílem zůstává ochránit evakuované obce před plameny,“ řekl zástupce postiženého okresu Christian Stein. Evakuovány byly obce Frohnsdorf, Klausdorf a Tiefenbrunnen. Kvůli požáru byl přerušen provoz na místní železnici v úseku mezi berlínskou částí Wannsee a Jüterbogem.

Na okraji Jüterbogu i v samotném městě hořelo už v uplynulých dnech a existuje podezření, že požáry byly založeny úmyslně. Také zdejší půda je zamořena municí, což práci hasičů komplikuje.

Hasiči u požáru lesa poblíž Berlína
Zdroj: Marius Schwarz/ČTK/imago stock&people

Podle médií se plameny dostaly k některým domům na vzdálenost pouhých sto metrů. Hasičům se však podařilo vesnice před ohněm ochránit. První evakuovaní se mohli vrátit domů poté, co byla v poledne odvolána evakuace Frohnsdorfu, oznámil braniborský premiér Dietmar Woidke. Podle něj se však může zásah hasičů protáhnout i na několik dní. „Velkou starost nám dělá vítr,“ podotkl politik.

„Něco takového jsme nezažili ani za války,“ cituje deník Die Welt 76letou Anitu Biedermannovou, která je mezi evakuovanými z Frohnsdorfu.

Německá média připomínají, že Německo se potýkalo s dlouhým, horkým a suchým létem a v mnoha částech země bylo vyhlášeno varování před lesními požáry. Původně meteorologové dávali naději, že by v regionu mohlo zapršet. Později svou prognózu upřesnili s tím, že srážky budou dnes odpoledne jen ojedinělé, a to s pravděpodobností 20 až 30 procent.