Britové s rodiči z EU do ghett. Počítačová hra promýšlí nejhorší scénář po brexitu

Horizont ČT24: "Hrůzy" brexitu si bere na paškál i počítačová hra (zdroj: ČT24)

Nejistota z možného vývoje ve Velké Británii po odchodu z Evropské unie se už projevila i u tvůrců počítačových her. Designéři firmy PanicBarn vytvořili hru Not Tonight (Ne dnes), ve které se pustili do ztvárnění těch nejčernějších scénářů brexitu. A přestože jde o satiru, skrývají se za ní konkrétní obavy.

Pochmurné prostředí zkažené společnosti představuje apokalyptický pohled na Británii po opuštění evropského společenství. Ve hře snahy o dohodu s Evropskou unií zkrachovaly, vlády se ujala krajní pravice a Britové s evropskými kořeny žijí ve zvláštních ghettech.

„Jako s občany druhé třídy je jednáno nejen s Evropany, ale i s Brity s evropským dědictvím. To má v Británii sedmdesát procent lidí. Až tak daleko jsme šli,“ přibližuje kreativní ředitel studia PanicBarn Tim Constant.

Satira ze hry přímo čiší – pixelová grafika má navodit minulost. Hráči ovládají postavu vyhazovače, kterého protievropská legislativa nutí u vstupu do virtuálních klubů a hospod kontrolovat nejen věk, ale hlavně původ virtuálních návštěvníků.

Tim Constant vyzdvihuje možnost, kterou hra poskytuje. „Skvělé na hrách je to, že můžeme lidi stavět do této pozice a zeptat se, jak se cítí, když nesmí vpouštět lidi na základě toho, odkud pochází,“ zmínil.

Odliv talentů znamená pohřeb kreativity

Britský herní průmysl se s ohledem na blížící se brexit obává odlivu talentovaných vývojářů, kteří do Spojeného království přišli z ciziny. Padesát sedm procent těchto firem totiž zaměstnává pracovníky z Evropy.

„Hry vytváří lidi, ne roboti. Je pro nás velmi důležité mít škálu talentů, protože cílíme na globální trh,“ tvrdí ředitelka britské Asociace pro interaktivní zábavu Jo Twistová. A se svým postojem není mezi lidmi z herního průmyslu vůbec jediná.

Podle herního designéra Sho Roye může odchod Londýna z EU dopadnout na všechna odvětví vyžadující kreativitu. „Firmy se pak přestěhují tam, kde je talent, protože ten rozhoduje o tom, jak dobrá bude vaše hra,“ varuje.

Noční můrou je pro podnikatele varianta, že Spojené království opustí Unii bez dohody. Vláda věří v její dosažení, připravuje se ale na všechny varianty. V obchodu se chce soustředit na zvyšování exportu za hranice Evropy.

Rozhodujícím bodem při vyjednávání o brexitu měl být říjnový summit EU. Zatím poslední kolo rozhovorů mezi unijními a britskými vyjednavači však zásadní posun nepřineslo. Naději nicméně neztrácí, k dohodě by podle nich mohlo dojít nejpozději do konce roku.