Manafort unikl uznání části viny o jediný hlas, uvedla členka poroty

Novinář Anýž: Odsouzení Manaforta je povzbudivá zpráva pro vyšetřovatele Muellera (zdroj: ČT24)

Bývalý šéf Trumpovy volební kampaně Paul Manafort unikl uznání viny v deseti bodech obžaloby z celkových osmnácti jen díky hlasu jediného porotce. V rozhovoru pro Fox News to uvedla jedna ze členek poroty Paula Duncanová. Manafortova vina se týká defraudací a daňových podvodů.

Manafort byl uznán vinným v osmi bodech obžaloby. Porota se radila celkem čtyři dny, než své rozhodnutí oznámila. Tvořilo ji šest žen a šest mužů. „Byl tam jeden nesouhlas,“ řekla Duncanová, která identitu tohoto porotce nesdělila. Uvedla jen, že to byla žena.

„Snažili jsme se ji přesvědčit, ať si prohlédne písemné důkazy. Znovu a znovu jsme jí je předkládali, ale ona měla důvodné pochybnosti,“ vysvětlila.

Právě o vysvětlení pojmu důvodné či rozumné pochybnosti porotci požádali soudce Selbyho Ellise, který proces řídil. Ellis jim jednoduše odvětil, že jde o pochybnosti opírající se o zdravý rozum. Podle zákona má porota obžalovaného zprostit obvinění v případě rozumných či důvodných pochybností o jeho vině.

„Nechtěli jsme, aby to skončilo bez rozhodnutí, tak jsme se ji během času navíc pokoušeli přesvědčit. Nakonec ale trvala na svém a to je důvod, proč nemáme v deseti bodech verdikt,“ řekla. Soudce prozatím dal obžalobě do 29. srpna čas na to, aby se rozhodla, zda se pokusí dosáhnout Manafortova odsouzení i ve zbývajících deseti bodech.

Důkazy byly drtivé, tvrdí členka poroty

Duncanová se k členství v porotě veřejně přihlásila jako první z dvanáctičlenného sboru. Totožnost porotců byla totiž z bezpečnostních důvodů utajena. Duncanová ale tvrdí, že obavy nemá. „Veřejnost, Amerika by podle mě měla vědět, jak blízko to bylo a že důkazy byly drtivé,“ řekla o procesu.

Sama uvedla, že je velkou příznivkyní prezidenta Trumpa a že si před procesem přála, aby byl Manafort osvobozen. „Nechtěla jsem, aby byl Paul Manafort vinný. Ale byl. Nad zákonem nikdo nestojí,“ dodala.

„Jistě, pan Manafort byl přistižen při porušování zákona, ale nebyl by, kdyby nešli po prezidentu Trumpovi,“ prohlásila s odkazem na práci zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera.

„Pro Muellera je to důležitý bod. Je to první konkrétní výstup ve smyslu obvinění a odsouzení z celého jeho vyšetřování. Je to derivát celé kauzy, kde je jeho hlavním zadáním prošetřit, jestli Trumpův tým nespolupracoval s Rusy na jejich snaze ovlivnit volby v roce 2016,“ podotkl ve vysílání ČT24 redaktor Aktuálně.cz Daniel Anýž.

Prezident spolupráci s Ruskem odmítá a vyšetřování označuje za hon na čarodějnice. Stejný termín přitom použila v rozhovoru s Fox News i Duncanová. Během procesu prý měla obžaloba velké problémy udržet pozornost. „Hodně často vypadali znuděně, jindy zase krátce usnuli, nejméně dva z nich,“ uvedla o zástupcích prokuratury.

Sám prezident Donald Trump stanici Fox News řekl, že si Manaforta váží za jeho práci pro významné republikánské politiky. Podle prezidenta některé věci, kvůli kterým byl Manafort obviněn, „pravděpodobně dělá každý konzultant, každý lobbista ve Washingtonu“.

Reportérka, která rozhovor s Trumpem vedla, před jeho odvysíláním tvrdila, že prezident řekl, že bude uvažovat o udělení milosti Paulovi Manafortovi. V rozhovoru, který nakonec televizní stanice odvysílala, ale taková informace nezazněla.

Manafortova vina se týká defraudací a daňových podvodů, mimo jiné i z doby, kdy pracoval jako poradce proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče, svrženého v únoru 2014. S Trumpovou kampaní před prezidentskými volbami proces nesouvisel.