Slzy a objetí po více než půl století. Korejské rodiny rozdělené válkou se sešly v KLDR

Horizont ČT24: Korejské rodiny rozdělené válkou se sešly v KLDR (zdroj: ČT24)

V severokorejském pohraničním letovisku v Diamantových horách začalo třídenní setkání členů rodin, které v 50. letech rozdělila korejská válka. Na znovushledání několika set příbuzných dohlížejí lékaři a sestry, většině lidí je totiž přes osmdesát let. Setkání s dávno ztracenými blízkými provázely slzy a objetí, uvedla agentura Reuters.

Jsem si jistá, že svého syna ani nepoznám. Byly mu tři roky, teď je mu 71. A on mě určitě taky nepozná. Chci se ho zeptat, jak se celou dobu měl, celé ty roky… a zda ho vychovávala nějaká náhradní matka, nebo ho otec vychoval sám.
Lee Gaumsumová
členka rozdělené rodiny

Schůzky probíhají za účasti severokorejských agentů. Nejstaršímu účastníkovi nynějšího setkání je 101 let, uvedla agentura AFP. Akci, která se koná v turistickém letovisku na hoře Kumkang, zprostředkovává Červený kříž. Trvat má 11 hodin a více než tři sta Jihokorejců z 89 rodin se při ní shledalo se 185 příbuznými ze Severní Koreje. Ve čtvrtek se má uskutečnit setkání dalších 88 rodin, na které pojede 469 lidí z Jižní Koreje a 128 z KLDR, informovalo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

Zázrak, míní příbuzní

„Nikdy jsem si nedokázala ani představit, že tento den přijde,“ uvedla dvaadevadesátiletá I Kum-son. Svého dnes již jedenasedmdesátiletého syna viděla naposledy, když mu byly čtyři roky. „Ani jsem nevěděla, jestli ještě žije,“ prohlásila žena. Ze země se jí podařilo dostat pouze s dcerou. I ta uvidí svého bratra poprvé po více než šedesáti letech.

Vybráno bylo celkem 93 rodin – z nichž čtyři musely na poslední chvíli účast zrušit ze zdravotních důvodů. Účastníci se sešli v neděli v hotelu Hanwha ve městě Sokčo jižně od demilitarizovaného pásma, které dělí obě Koreje, kde podstoupili zdravotní prohlídku a dostali varování před možnými riziky návštěvy KLDR.

Především by neměli říkat nic, co by mohlo být překrouceno anebo co by mohlo být severně od hranice vnímáno jako necitlivé, píše zpravodajský server CNN. Po prohlídce a registraci si mohli všichni nechat v hotelové hale udělat profesionální fotografii, kterou jim poté zarámovali, aby ji mohli s sebou vzít do Severní Koreje jako dárek.

Korejská válka trvala tři roky a skončila 27. července 1953 tam, kde začala – na 38. rovnoběžce, která dodnes tvoří hranici mezi Severní a Jižní Koreou. Pchjongjangu se tak nepodařilo poloostrov násilně sjednotit. Po jednom z nejkrvavějších konfliktů 20. století, v němž zahynuly nejméně tři miliony lidí, přitom bylo uzavřeno pouze příměří. 

Obě země jsou bez mírové dohody oficiálně stále ve válečném stavu, proto se setkání rodin konají vždy jen díky diplomatickému úsilí. Od roku 2000 proběhlo takových setkání asi dvacet. O schůzku požádalo podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení dosud asi 132 tisíc Jihokorejců, z nichž asi 75 tisíc jich od té doby zemřelo. Setkání se dosud zúčastnilo na 20 tisíc Korejců.

Pravidelná setkání rozdělených rodin začala po historickém mezikorejském summitu v roce 2000 a původně se konala jednou do roka. Vzhledem k obnovenému napětí na Korejském poloostrově v důsledku jaderných a raketových testů se ale schůzky v poslední době konaly méně často.

Mírová dohoda by mohla být na stole už letos

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ovšem testy letos pozastavil a v rámci zlepšení vztahů s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem se v dubnu dohodl na obnově schůzek. Státy se zároveň dohodly, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z poloostrova.

Oznámily také, že budou usilovat o to, aby ještě letos mohla být podepsána mírová dohoda, která by nahradila smlouvu o příměří. Kim Čong-un se stal prvním vůdcem KLDR, který od korejské války vkročil na jihokorejskou půdu. V červnu se také sešli v Singapuru Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump.