Na ostrově Lombok se znovu třásla zem. Zemřelo nejméně třináct lidí

Nejméně třináct lidí zemřelo při dalších otřesech na indonéském ostrově Lombok. Stovky lidí musely utéct ze svých domovů a poškozeno bylo nejméně 1800 domů. Tato oblast se stálevzpamatovává z otřesů, při nichž počátkem měsíce přišlo o život více než 460 lidí.

První nedělní zemětřesení mělo sílu 6,3 stupně a jeho ohnisko bylo v hloubce 7,9 kilometru. Další záchvěvy dosáhly 6,9 stupně a ohnisko měly 20 kilometrů pod mořským dnem. Americká geologická služba ohlásila ještě jedno zemětřesení o síle 7,4 stupně, jeho ohnisko bylo ale vzdáleno od ostrova přes 120 kilometrů.

Už první otřesy způsobily sesuv půdy na svazích sopky Mount Rinjani a paniku v blízkých vesnicích, kde bylo poškozeno několik budov. Žádné větší škody však hlášeny nejsou, jeden člověk utrpěl lehké zranění, uvedl mluvčí indonéského úřadu pro řešení přírodních katastrof Sutopo Purwo Nugroho. Oblast sopky Mount Rinjani, která je obvykle oblíbeným cílem turistů, je po ničivém zemětřesení ze začátku srpna uzavřená a sesuv půdy tam nemohl nikoho ohrozit.

Epicentrum se nacházelo jihovýchodně od města Belanting. Místní obyvatelé potvrdili, že otřesy byly jasně citelné.

„Jel jsem autem pro pomoc evakuovaným z minulého zemětřesení, když se začaly kymácet sloupy elektrického vedení. Uvědomil jsem si, že je to zemětřesení,“ řekl místní obyvatel Agus Salim.

„Lidé začali křičet a vyběhli do ulic,“ dodal Salim. Otřesy byly patrné také v Mataramu, hlavním městě ostrova. „Bylo to hodně silné, cítili jsme, jak se třese celá budova. Všechna světla v tu chvíli vypadla,“ uvedla žena v Mataramu. Otřesy pocítili také obyvatelé na sousedním ostrově Bali.

Předchozí zemětřesení 5. srpna na Lomboku zničilo desítky tisíc domů, mešit a obchodů. Kromě stovek mrtvých si vyžádalo více než 1300 raněných. 

Silné otřesy zaznamenaly přístroje také u souostroví Fidži a Tonga

Masivní otřesy o síle až 8,2 stupně Richterovy stupnice v noci na neděli zaznamenala USGS také u souostroví Fidži a Tonga. Ohnisko se však nacházelo 560 kilometrů pod povrchem Země, a tak záchvěvy půdy neměly ničivý účinek.

Pokud by bylo zemětřesení mělčí a zasáhlo obydlenou oblast,  způsobilo by nedozírné škody. Epicentrum lokalizovala USGS mezi ostrovy Levuka a Neiafu, které leží asi dva tisíce kilometrů severovýchodně od pobřeží Austrálie. Oblast otřesů se nachází v pásmu takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. Patří do něj i Indonésie, a tedy i ostrov Lombok.