Jezídka potkala v Německu na ulici islamistu, který ji trýznil v Iráku

Události: Jezídka prchla z Německa před svým trýznitelem (zdroj: ČT24)

Příslušnice kurdské náboženské menšiny jezídů ze severního Iráku potkala v Německu svého bývalého trýznitele z řad teroristické organizace Islámský stát. Žena kritizuje německé úřady, že s ní dostatečně nespolupracují. Kvůli přítomnosti svého trýznitele v Německu raději odjela zpátky do Iráku.

Devatenáctiletá Ašvak Talová žila jako uprchlice ve městě Schwäbisch Gmünd na jihozápadě Německa. Nedávno tu však na ulici náhodou potkala muže, který si ji jako 15letou koupil za 100 dolarů na trhu s otroky v Mosulu.

„Pro něho jsem byla jeho ženou. Bil mě, každý den. Musela jsem uklízet,“ popsala Ašvak. Muž ji tři měsíce zneužíval. Jednoho večera přišla na návštěvu skupina mužů a ona s další šesticí žen je musely obsluhovat. Do jídla jim však nasypaly prášek na spaní a Ašvak uprchla.

V roce 2015 ji jako uprchlici přijala německá spolková země Bádensko-Württembersko. Společně se svou matkou a bratry od té doby žila ve městě Schwäbisch Gmünd, kde chodila i do školy.

„Zpočátku bylo všechno v pořádku,“ řekla Ašvak agentuře DPA. Dlouho to tak ale nezůstalo. Právě ve svém novém domově, na Goetheho ulici jednou zjistila, že ji někdo sleduje. „Šel za mnou, ale nic neříkal. A já jsem také nic neříkala,“ líčí zkušenost mladá jezídka.

Letos v únoru prý muže známého jako Abú Hamam potkala z novu, když šla nakupovat. Zastavilo před ní bílé auto. „Stanul přede mnou a řekl: 'Ty jsi Ašvak!'“. Odvětila, že nezná nikoho takového jména. Muž si sundal brýle a řekl, že o ní a jejím životě v Německu všechno ví. Znal i její adresu. Nato Ašvak utekla.

Ašvak je se svou rodinou zpátky v Iráku
Zdroj: ČT24

Žena se raději vrátila do Iráku

Policie mladé Iráčance řekla, že s věcí nemůže nic dělat. Zemský kriminální úřad na Twitteru sdělil, že ve vyšetřování nyní nelze pokračovat, protože svědkyni nelze zastihnout. Také spolkové státní zastupitelství uvedlo, že pokus o dotázání počátkem června ztroskotal na tom, že žena v tu chvíli už nebyla v Německu.

Talová si však stěžuje na to, že ji německé úřady nekontaktovaly, ačkoli ji bylo možné i v severním Iráku zastihnout. „Proč mi nezavolali?“ diví se.

Podle rozhlasové stanice SWR jsou výpovědi ženy věrohodné. Ašvak Talová se už do Německa vrátit nechce, protože má strach v zemi zůstat. Do Bádenska-Württemberska prý přišla proto, aby na svého trýznitele zapomněla. To už ale nyní není možné.

Muže poznaly v Německu i další jezídky

Podle Ašvak měly podobnou zkušenost i další jezídky v Německu. Ona na rozdíl od nich ale případ nahlásila policii, i když až pět dní po setkání. „Když tady někdo takový znovu potká svého trýznitele, tak si myslím, že je potřeba okamžitě zasáhnout a důsledně toho muže vypátrat, vyslechnout a vyšetřit,“ říká místopředsedkyně Centrální rady jezídů v Německu Zemfira Dlovaniová.

Policie má ale kromě výpovědi jen přibližný portrét podezřelého vytvořený podle popisu Ašvak. „Na základě výpovědi svědkyně se nepodařilo identifikovat konkrétní osobu. Také uvedenému jménu Abu Hamam nemohla byt přiřazena reálná osoba. Vyšetřování ale pokračuje,“ oznámilo státní zastupitelství.

Po zveřejnění případu se přihlásily další jezídky, které tvrdí, že i je zneužíval Abu Hamam a že ho v Německu viděly.