Izrael prochází energetickou revolucí. Místní se ale bouří proti zpracování plynu u pláží

Protesty v Izraeli kvůli zpracování zemního plynu u pláží (zdroj: ČT24)

Před necelou dekádou objevil Izrael podmořská ložiska zemního plynu. Od té doby se stal židovský stát energeticky soběstačným, a plyn dokonce začal vyvážet. Část Izraelců má ale obavy, že těžba a zpracování plynu ohrozí poklidné písečné pláže.

Podmořská ložiska se nacházejí zhruba sto kilometrů od pobřeží, skoro na půl cesty mezi Izraelem a Kyprem. Zpracování vytěženého plynu má ovšem probíhat poblíž pláží – budoucí zpracovací plošina pro plynové ložisko Leviatan se má nacházet necelých deset kilometrů od izraelského pobřeží.

Řada Izraelců to odmítá. Do protestů se zapojili i místní surfaři. „Jsou tu ryby, zvířata, lidé se chodí koupat. Všechny petrochemické závody na světě znečišťují vodu,“ upozornil Moše Barak z organizace Šomrej ha-bajit. „Nevíme, proč to umísťují sem, ale myslíme si, že tu mluvíme o obrovských ekonomických zájmech,“ podotkl Izraelec.

Ložiska Tamar a Leviatan
Zdroj: ČT24

Nový plynovod na obzoru

Vláda naopak tvrdí, že aktivisté zveličují rizika, souhlasila ale se vznikem kontrolní komise pro veřejnost. Nová ložiska plynu přitom už mají dopad také na diplomacii. Izrael, Egypt, Kypr a Řecko plánují vývoz suroviny do Evropy.

„Pokud vše půjde podle plánu, plynovod bude hotov do roku 2025,“ uvedl izraelský ministr energetiky Juval Steinitz. „Naše odhady mluví o tom, že plynovod do Řecka bude stát pět miliard eur a šest miliard eur do Itálie,“ odhaduje ředitel společnosti IGI POSEIDON Elio Ruggeri.

Po Rusku, Alžírsku a Severním moři by se tak východní Středomoří stalo čtvrtým možným dodavatelem plynu do Evropské unie.