Ztracenou raketu vzduch-vzduch Estonci nenašli, hledání končí. Může být i v Rusku

Estonská armáda ukončila pátrání po raketě vzduch-vzduch, kterou na jihovýchodě země počátkem srpna omylem odpálil španělský letoun Eurofighter. Podle agentury Delphi se navzdory usilovnému pátrání raketu objevit nepodařilo.

Raketa byla naposledy spatřena asi čtyřicet kilometrů od města Tartu. Do pátrací akce se zapojily vojenské vrtulníky, bezpilotní letouny a pět speciálních ženijních týmů. Nic nenašly.

„Všechny rozumné varianty byly vyčerpány, aktivní vyhledávání jsme ukončili,“ řekl vrchní velitel estonského letectva generál Valge. Varování obyvatelstva, aby se nedotýkalo podezřelých předmětů, ale podle něj trvá.

Objevily se i spekulace, že střela se sama ve vzduchu zničila či explodovala v neobydlené oblasti. Ruská agentura TASS již dříve upozornila, že pokud by vystřelená raketa zamířila na východ, a nikoli na sever, mohla by teoreticky dopadnout na území Ruské federace s nepředvídatelnými následky.

Raketa má dolet zhruba sto kilometrů

Raketu AMRAAM typu vzduch-vzduch vypálil španělský letoun, který v rámci mise NATO hlídkoval nad Estonskem, při přeletu města Otepää. Raketa, která má dolet asi sto kilometrů, nesla zhruba desetikilogramovou nálož, uvedl server ABC News. Pro případ nehody má v sobě zabudovaný systém sebedestrukce, mohla ale dopadnout na zem, dodal server.

Madrid nad incidentem vyjádřil politování, příčinou události byla údajně lidská chyba. Do vyšetřování se zapojily orgány Severoatlantické aliance.