Kreml odmítl žádost Sencovovy matky o milost pro vězněného režiséra. Tvrdí, že ji musí sepsat sám

Putinova prezidentská kancelář odmítl žádost matky vězněného ukrajinského režiséra Oleha Sencova o milost pro jejího syna. Oznámila to agentura Interfax. Sencov, odsouzený na dvacet let za údajný terorismus, musí podle Kremlu sepsat žádost sám. To ovšem ukrajinský vězeň, který drží už tři měsíce hladovku, opakovaně odmítá.

Podle ruských právníků ale není tvrzení prezidentské kanceláře pravdivé. Ruské zákony nezakazují hlavě státu dát jakémukoli vězni milost bez předchozí žádosti. Stalo se tak v případech vězněné Ukrajinky Naděždy Savčenkové nebo krymských Tatarů Achťoma Čijgoze a Ilmiho Umerova omilostněných loni v říjnu. Nikdo z nich o milost nežádal, přesto ji z Kremlu dostali.

Sencova, kritika ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym, odsoudil v srpnu 2015 moskevský soud za to, že se na jaře 2014 spolu se svým společníkem údajně pokusil na ukrajinském poloostrově podpálit kancelář vládní strany Jednotné Rusko. Režisér obvinění označil za vykonstruovaná. Ve vězení Labytnangi na severu Sibiře od poloviny května drží hladovku a jeho stav je vážný.

Pasivitu Kremlu vůči celosvětově sledované kauze ukrajinského režiséra tvrdě kritizovala první místopředsedkyně kyjevského parlamentu Iryna Heraščenková.

„Putin ví, že Oleh nikdy sebemrskačskou žádost nenapíše. Rusko realizuje svůj scénář pomalé vraždy. Sencovova matka měla v neděli narozeniny a očekávala největší dar, kterým by bylo osvobození jejího syna. Místo toho dostala odporný dopis z Kremlu,“ napsala na sociální síti Facebook.

Prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov zopakoval, že tvrzení o odmítnutí Kremlu omilostnit Sencova je nekorektní. Bezprostřední žádost od vězněného nepřišla, a tak je tvrzení o odmítnutí nesprávné. Víc prý k tomu Peskov nemá co dodat.

Novinářka: Sencova udržují při životě infuze

Sencova v jeho vězení v úterý navštívila ruská novinářka a obhájkyně lidských práv Zoja Svetovová, kritička ruské politiky vůči Ukrajině. Sencov podle ní sdílí celu se třemi dalšími vězni, lékaři ho udržují při životě infuzemi.

Sám Sencov podle ní svou situaci popsal jako „předkritickou“. Státní agentura TASS s odvoláním na informaci lékařů napsala, že jeho zdravotní stav se nijak nezhoršil.