Z guantánamského vězně cukrářem. Šanci na nový život dala Syřanovi Uruguay

Horizont ČT24: Uruguay nabídla bývalému vězni nový život (14. 8. 2018) (zdroj: ČT24)

V uruguayském Montevideu otevřel svůj vysněný cukrářský stánek bývalý vězeň z Guantánama. Syřan Ahmed Ahdžam se po propuštění nemohl vrátit do své vlasti, šanci ale dostal v Uruguayi. Ta se v roce 2014 ujala kromě něj dalších pěti vězňů.

„Uskutečňuji všechny své sny, díky vám všem, lidem z Uruguaye, kteří mi pomáhají. Budu pracovat velmi tvrdě, abych tento sen naplnil. Ale už teď se jeden ze snů plní. Tak tedy díky všem,“ uvedl bývalý vězeň z Guantánama Ahmed Ahdžam, jeden z více než sedmi set mužů, kteří prošli americkým armádním vězením na Kubě.

„Bez ohledu na to, zda byli formálně obviněni, či nikoli, většina i po propuštění nesla cejch podezřelých radikálů. Řada se nemohla vrátit domů a pro řadu z nich se jen těžko hledaly hostitelské země,“ dodává redaktor ČT Tomáš Šponar.

Vstřícnost prezidenta se zkušeností s vězněním

Uruguay se ujala šesti propuštěných včetně Ahmeda Ahdžama už v roce 2014 a připravila jim až nečekaně příznivé přijetí. Ovzduší v zemi i její přístup v té době silně ovlivnila liberální a reformátorská admistrativa prezidenta Josého Mujicy.

Sám byl třináct let vězněm vojenské diktatury, která Uruguay ovládala na přelomu 70. a 80. let. Duch tolerance, z nějž může těžit i Ahmed Ahdžam, vládne i po Mujicově odchodu. „Jejich přijetí je výsledkem pozitivního přístupu prezidenta Mujicy a uruguayské vlády. Je to akt solidarity,“ uvedla před čtyřmi lety penzistka Gladys Gutierresová.

„Uruguay je zemí přistěhovalců, kde všichni máme nějaké kořeny, které čas od času samozřejmě odmítáme. (…) Přicházeli sem lidé z celého světa, z Blízkého východu, Evropy, z řady míst,“ dodal primátor Montevidea Daniel Martinez.

Zhaslé plány

„Příběh Ahmeda Ahdžama je pro téma návratu a integrace bývalých vězňů z Guantánama něčím výjimečným. Řada mužů, kteří strávili léta za mřížemi v oranžových overalech, se ve světě ztrácí a žije v polostínu bez větší naděje na návrat do normálního života,“ podotkl Šponar.

Věznice na Guantánamu byla zřízena v roce 2002 pro osoby zajaté v zahraničí po teroristických útocích na USA z 11. září 2001. Bývalý americký prezident Barack Obama chtěl věznici uzavřít, po nástupu Donalda Trumpa ale úvahy o této možnosti skončily. Postupné propouštění vězňů Trump kritizoval.