Na Kubě přistál první americký komerční letoun za 50 let

Havana - V kubánské Havaně přistálo první americké komerční letadlo po dlouhých padesáti letech. Devítimístný stroj odstartoval z floridského města Key West a cesta trvala hodinu a půl. Šlo ale pouze o testovací let. Zatím není jasné, jestli americké úřady povolí pravidelné spojení.

Letecké spojení je dalším ze signálů mírného zlepšování napjatých vztahů mezi Spojenými státy a Kubou. Většina pasažérů letadla byla účastníky zájezdu v rámci programu kulturní výměny, kterou americká vláda povolila v roce 2011.

Mezi oběma městy fungovala pravidelná letecká linka do roku 1959, kdy se na Kubě po komunistickém puči chopil moci Fidel Castro. Washington později uvalil na Kubu obchodní a hospodářské embargo a vztahy mezi oběma zeměmi se vyhrotily.

USA jsou ve fázi přehodnocování vztahů s Havanou

Washington ale v poslední době naznačuje, že stojí o další zlepšování vztahů, což by v budoucnu mohlo dát pravidelnému leteckému spojení šanci. Prezident Barack Obama počátkem listopadu v Miami prohlásil, že je možná načase, aby Spojené státy přehodnotily svou politiku vůči Kubě.

Historickým okamžikem na pohřbu usmiřovatele Nelsona Mandely byl moment, v němž si americký prezident Barack Obama podal ruku s kubánským prezidentem Raúlem Castrem.
Zdroj: ČT24/ČTK/SCANPIX SWEDEN/

Washington prý začíná vidět změny, k nimž na ostrově po odstoupení Fidela Castra dochází. Podobně vstřícný postoj zvolil před Vánocemi i kubánský prezident Raúl Castro, který uvedl, že by vztahy mezi oběma zeměmi měly být „civilizovanější“. Během nedávného pohřbu Nelsona Mandely došlo k historickému okamžiku, kdy si po několika desítkách let lídři obou zemí potřásli rukama (více čtěte zde).