Vietnamce unesli z Německa, drželi v Česku, ale vinění jsme my, zlobí se slovenští představitelé

Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) se podivuje nad tím, že za největšího viníka v případě únosu vietnamského podnikatele Trinh Xuan Thanha je považováno právě Slovensko, odkud byl Vietnamec letecky přepraven do Moskvy a následně do Vietnamu. Thanh byl loni v červenci unesen v Berlíně a přes Česko dopraven do Bratislavy. Němečtí vyšetřovatelé podle listu FAZ nepochybují, že byl ze Slovenska přepraven vládním speciálem.

Denník N uvedl, že „zveličování“ role Slovenska v případu v pátek kritizoval ředitel Slovenské informační služby (SIS) Anton Šafárik. „Realizace na území Slovenské republiky trvala dvě hodiny, v Německu několik dní, v Čechách zhruba dva dny. Nejvíc obviňované je Slovensko,“ prohlásil Šafárik.

Podobně se později vyjádřil i slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).  V rozhovoru pro Plus 1 deň se pozastavil nad tím, že ačkoliv bylo Slovensko až třetí zemí v pořadí, kde únos probíhal, je jedinou zemí, jejíž politickou scénou případ otřásá.

Únos paralelně vyšetřuje německá policie i slovenská prokuratura, která kvůli případu žádá zbavení mlčenlivosti více než čtyřiceti lidí. „Hodláme požádat o zbavení mlčenlivosti 44 lidí. Nepočítalo se s tím, že bude až takový počet osob. Provedeme to ale v takovém rozsahu, aby nikdo nemohl říct, že se neudělalo všechno, co se udělat (mělo),“ řekl slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár.

Ministryně vnitra Denisa Saková v případu dosud zbavila mlčenlivosti čtrnáct osob a je připravena stejně postupovat i vůči dalším lidem, které budou chtít vyšetřovací orgány vyslechnout, uvedl resort následně ve svém vyjádření.

Bratislava: Berlín nemá na společném vyšetřování zájem

Zástupci slovenské generální prokuratury zdůraznili, že němečtí kolegové se již loni obrátili na slovenské úřady s žádostí o právní pomoc při vyšetřování únosu Vietnamce a že jim bylo vyhověno. Například letos v květnu se za účasti německých vyšetřovatelů uskutečnily na Slovensku výslechy několika osob.

Podle Čižnára ale zmiňované informace neposkytovaly slovenské prokuratuře důvod k prověřování okolností únosu. Německo v současné době nemá zájem o vytvoření společného vyšetřovacího týmu se Slovenskem a vyšetřuje v kauze pouze trestný čin, který byl spáchán na území Německa, sdělil také generální prokurátor.

Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) na konci července napsal, že berlínští vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že bývalý vietnamský komunistický funkcionář Trinh Xuan Thanh byl přepraven slovenským vládním letadlem.

Studio ČT24: Slovenská prokuratura chce zbavit mlčenlivosti 44 lidí (zdroj: ČT24)

Opozice žádá trestní stíhání exministra Kaliňáka

FAZ také napsal, že přeprava uneseného Vietnamce byla předmětem schůzky tehdejšího slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a jeho vietnamského protějšku. Kaliňák odmítá nařčení, že by přímo vydával pokyny při únosu a sám se podrobil detektoru lži. Opozici to ale nestačí – už minulý týden vyzvala současnou vládu k demisi a požaduje také trestní stíhání Kaliňáka.

Trinh byl unesen loni 23. července v centru Berlína společně s jednou ženou, která ho doprovázela. Později se objevil ve Vietnamu a v lednu byl odsouzen za zpronevěru. Hanoj tvrdí, že podnikatel a funkcionář, který předtím v Německu usiloval o azyl, se do země vrátil dobrovolně. Podle Berlína šlo ale o únos a o bezprecedentní porušení německého i mezinárodního práva.

Únosce si pronajal auta v Praze

V souvislosti s únosem stanul zatím před soudem pouze Long N. H., který si loni v Praze půjčil dvě auta. Ta byla využita ke sledování Trinha a k jeho únosu. Berlínský soud ho za napomáhání únosu poslal na tři roky a deset měsíců do vězení.