Sankce proti bankám budeme brát jako vyhlášení obchodní války, varoval USA Medvěděv

Jakékoli sankce USA, které se dotknou ruských bankovních operací nebo devizového obchodu, bude Rusko považovat za vyhlášení obchodní války. Podle místních médií to uvedl ruský premiér Dmitrij Medvěděv. Na nové americké restrikce odpoví Moskva politicky, ekonomicky i dalšími prostředky, pohrozil Medvěděv Washingtonu. Nové sankce jsou reakcí na otravu bývalého ruského agenta a jeho dcery ve Velké Británii.

První vlna amerických sankcí má začít platit od 22. srpna. Rusové chtějí do té doby přijít s protiopatřeními. „Naši američtí přátelé by o tom neměli pochybovat,“ zdůraznil předseda ruské vlády během cesty na Kamčatku. Více ale budoucí sankce komentovat nechtěl.

„Když už hovoříme o protiopatřeních, tak si uvědomme, že Rusko nemůže zahraničním partnerům působit žádné větší ekonomické škody. Závislost ostatních zemí na ruském zboží není dostatečně velká na to, aby se musely něčeho obávat. Moskva ale samozřejmě svými kroky může snížit dopad sankcí na svou vlastní ekonomiku,“ podotkl analytik Sergej Chestanov ze společnosti Otkritie Broker Company.

Washington chystá nové sankce vůči Rusku kvůli přesvědčení, že Moskva stojí za útokem nervově paralytickým jedem proti ruskému agentovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři Juliji v Británii. Moskva vinu opakovaně popřela.

Nová americká opatření kritizoval už ve čtvrtek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Vyhlášení dalších sankcí proti Rusku se podle něj rozchází s konstruktivní atmosférou schůzky prezidentů Vladimira Putina a Donalda Trumpa v Helsinkách minulý měsíc.

Konkrétní podobu restrikcí zatím Moskva zvažuje. Jeden z ruských zákonodárců ve čtvrtek pohrozil, že by v odvetě mohla omezit vývoz raketových motorů RD-180 do Spojených států.

O nových amerických krocích v pátek za účasti prezidenta Vladimira Putina jednala ruská bezpečnostní rada. Účastníci schůzky se shodli, že z hlediska mezinárodního práva jsou opatření Washingtonu nelegitimní, uvedl bez dalších podrobností Peskov.

„Rusové jsou v tomhle ohledu docela taktičtí. Snaží se, aby to vypadalo, že jsou ti umírněnější, ti rozumní, kteří nehrotí situaci zbytečně, dávají těm popleteným hysterickým Američanům prostor, aby zmoudřeli a prohlédli. Není to vůbec poprvé, kdy Putin nereaguje bezprostředně, už to bylo za Obamy, kdy vyhlašoval nějaké sankce a vypovídal ruské diplomaty a Rusko si dávalo velmi načas, aby na to reagovalo,“ uvedl bývalý velvyslanec ve Spojených státech a v Rusku Petr Kolář.

Druhá fáze amerických sankcí by byla tvrdá

Americké restrikce mají mít dvě fáze. První z nich se dotkne obchodní výměny a finančních transakcí. Bude ale mít jen omezený dopad, protože se bude překrývat s jinými sankcemi, vyhlášenými proti Rusku už dříve.

Podle listu The New York Times tyto sankce vylučují vydávání exportních povolení americkým podnikům k prodeji čehokoli, co lze využít současně k mírovým, ale i k vojenským projektům – například motory plynových turbín, moderní elektroniku či přesné měřicí přístroje. Exportéři, kteří budou o vývoz přesto usilovat, budou muset prokázat, že jejich výrobky budou využity k legitimním účelům. Podle listu pro ně ale bude těžké povolení získat.

Podstatně větší dopad by měla druhá fáze sankcí, která by snížila úroveň diplomatických styků, zakázala ruské letecké společnosti Aeroflot provozovat lety do USA a prakticky by zastavila veškerou obchodní výměnu.

Podle zpravodajského serveru BBC Spojené státy zakážou dovoz citlivých elektronických komponentů a dalších technologií do Ruska. Restrikce mohou stát ruskou ekonomiku stovky milionů dolarů, napsala s odvoláním na nejmenovaného amerického představitele agentura AFP a další média.

Tato vlna přijde po třech měsících, pokud Rusko neposkytne záruky, že napříště chemické nebo biologické zbraně nepoužije a vysloví souhlas s inspekcí OSN. Moskva ale už dala na vědomí, že podmínky Washingtonu jsou pro ni nepřijatelné.