Indonéské zemětřesení má přes tři stovky obětí. Lombok navíc hlásí nové otřesy

Obětí nedělního indonéského zemětřesení je minimálně 319. Novou bilanci potvrdil tamní ministr bezpečnosti. Zraněných jsou podle něj stovky. Ostrov Lombok navíc zasáhly ve čtvrtek další silné otřesy a tisíce lidí stále nemají přístup k pitné vodě, jídlu nebo zdravotnickému vybavení.

Podle BBC bylo následných otřesů od neděle už 340, ten nejsilnější dosáhl až 6,2 stupně Richterovy škály. Lidé vybíhali v panice na ulici a některé domy se sesouvaly, píše agentura Reuters.

Zemětřesení na indonéském ostrově Lombok má už 319 obětí (zdroj: APTN)

Nedělní otřesy byly mimořádně ničivé a některé vesnice zcela srovnaly se zemí, uvedl představitel lombocké pobočky Červeného kříže, jehož cituje BBC. Vláda sdělila, že zraněno bylo 1400 lidí a o střechu nad hlavou přišlo více než 156 tisíc osob. Zřítily se desetitisíce budov.

Na Lomboku bylo v té době i několik desítek českých turistů, z nichž většina cestovala individuálně a následně se přesunula na ostrov Bali. V této populární destinaci, kde je nyní hlavní sezona, je kolem 500 českých turistů, řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Lombok má rozlohu 4500 kilometrů čtverečních a leží východně od známějšího ostrova Bali. Lidé zde žijí v chatrných domech v malých komunitách. Desetitisíce jich nyní přespávají v ruinách svých obydlí.

Záchranáři stále prohledávají trosky a postupně se dostávají do odlehlejších částí ostrova. Podle mluvčího indonéského úřadu pro zvládání katastrof se ale pomoc stále ještě nedostala do některých izolovaných oblastí na severu Lomboku.

V zasažených oblastech pomáhá armáda i dobrovolníci

Otřesy zničily i místní nemocnice a kliniky, takže mnoho zraněných je ošetřováno mobilními jednotkami pod širým nebem. Z ostrova už se ale podařilo evakuovat tisíce turistů.

„Pomáhají dobrovolníci, armáda i cizinci. Nakupují vodu, polévky, ovoce a rozvážejí to do vesnic. Od vesnice k vesnici putují lékaři, jezdí v sanitkách, mapují situaci, a pokud je to potřeba, lidi hned odvážejí do dost přeplněných nemocnic. Lidé také u silnic vybírají peníze na základní potřeby,“ popsal situaci na místě zpravodaj Českého rozhlasu David Jakš.

Otřesy zasáhnou i ekonomiku Indonésie. „Hotely a restaurace jsou prázdné, jsou zničené, poškozené nebo nepřijímají hosty kvůli bezpečnosti. Turisté také rezervace ruší, takže následující měsíce budou kruté. Vláda se snaží vyčíslit škody, které by mohly dosáhnout až 69 milionů dolarů,“ uvedla zpravodajka ČT Barbora Šámalová.