Izraelský parlament ovládly vášně: Šéfka opozice se omlouvala Drúzům za „diskriminační zákon“

Nový zákon o Izraeli obzvlášť pobouřil drúzskou menšinu (zdroj: ČT24)

Izraelský parlament čekala ve středu bouřlivá schůze kvůli novému zákonu, který zemi definuje jako čistě židovskou. Mimořádnou schůzi svolala opozice, která se na jednání omlouvala menšinám. Kontroverzní legislativu kritizují mimo jiné Drúzové, izraelští Arabové, kteří patří k velkým zastáncům státu Izrael. Nový zákon ale podle nich povede k diskriminaci menšin.

Legislativu, která mluví o Izraeli jako o „státu židovského národa“, dostane na stůl i nejvyšší soud. „Je to mimořádně vlivná instituce, podobná Ústavnímu soudu České republiky. K němu už zamířilo několik petic a podání. Vládní politici říkají, že pokud něco takového nastalo, tak je zaděláno na ústavní krizi,“ podotkl blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Odpůrci zákona si na mimořádnou schůzi přinesli kopie deklarace o nezávislosti z roku 1948, kdy vznikl Izrael. Tato deklarace mluví o rovnosti všech bez rozdílu náboženství. Premiér Benjamin Netanjahu, který legislativu důrazně hájí, mezi zákonodárce nepřišel.

Šéfka opozice a bývalá ministryně zahraničí Cipi Livniová se pak omlouvala „nejen za problematický a diskriminační zákon, ale také za to, že se premiér nenamáhal dostavit se k diskusi a poskytnout odpovědi, které dluží nejen Drúzům, ale celému Izraeli“.

Drúzové v sobotu zorganizovali jednu z největších protivládních demonstrací v zemi za poslední roky. V Tel Avivu protestovaly proti kontroverznímu zákonu desítky tisíc lidí. Drúzové jsou arabskou menšinou, mají vlastní náboženství s islámskými kořeny, ale za muslimy se nepovažují.

Dosud nahlas podporovali židovský stát, teď ale mluví o zradě ze strany Netanjahuova kabinetu. „Vždy jsem si myslela, že jsme občané státu Izrael. Bránili jsme ho. Zaplatili jsme za něj vysokou cenu. A teď po 70 letech stát Izrael přijde a řekne mi: Konec. Jste druhořadý občan, podřadná vrstva,“ postěžovala si obyvatelka města Dalijat al-Karmel Kamal Edwanová.

Drúzové se považují za izraelské nacionalisty

Drúzové prohlašují, že chtějí být Izraelci – ne však za cenu slibů současné vlády, které jsou podle jejich názoru laciné. Pošramocené vztahy řešili jejich zástupci na schůzce s izraelským premiérem i prezidentem. „Přišli jsme za vámi, pane prezidente, abychom získali vaši podporu a jednoduše vyjádřili naši bolest a zklamání,“ konstatoval šéf lokální drúzsko-izraelské komise Rafik Halabi.

Netanjahu se snaží snížit napětí. „Hluboké pouto mezi drúzskou menšinou a naše odhodlání ho udržet jsou zásadní. Proto zakládáme speciální ministerský výbor, který toto přátelství bude ještě víc rozvíjet,“ oznámil premiér.

Drúzové tvoří zhruba 130 tisíc z přibližně devíti milionů obyvatel Izraele. Více než 80 procent izraelských drúzů je povoláváno do služby v armádě, na rozdíl od muslimských a křesťanských Arabů v Izraeli. Řada z nich dosáhla v armádě významného postavení, stejně tak i v politice.

Vláda už v reakci na protesty přislíbila, že prosadí doplňky k zákonu, které by měly obsahovat garance národnostních a jazykových práv a zvláštní uznání pro menšiny, které jsou věrné státu Izrael.

Zpravodaj ČT Borek: Podle vládních politiků hrozí v Izraeli ústavní krize (zdroj: ČT24)