Tchaj-wan láká Číňany na medvídka Pú, Peking snímek zakázal kvůli srovnávání s prezidentem Si

Čína zakázala nový film s medvídkem Pú (zdroj: ČT24)

Čína zakázala nový film Kryštůfek Robin ze studia Walta Disneyho. Někteří uživatelé internetu totiž přirovnávali kreslenou postavu medvídka Pú k prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Čínští cenzoři proto dříve začali mazat obrázky s medvědem na sociálních sítích. Z Pekingu si teď utahuje Tchaj-wan, který zve fanoušky k promítání snímku na svém území.

Americký dobrodružný film s Ewanem McGregorem v hlavní roli se promítá na celém světě kromě Číny. Oddělení propagandy dalo medvídkovi Pú stopku i přesto, že Číňané postavičku milují a nejspíš by to byl kasovní trhák. Cenzoři se rozhodli zasáhnout poté, co bloggeři na internetu parodovali prezidenta Si Ťin-pchinga.

„Lidé si řeknou - proč takové věci vždycky zakážou? To je nefér. Cenzura vůdcům nepomáhá, jen podněcuje averzi vůči komunistickému vedení. Vyrábějí si nepřátele, to není chytré,“ myslí si nezávislý analytik Čang Li-fan.

Fanoušci přijímají rozhodný krok čínských úřadů se smíšenými pocity. „Pú je rozkošný. I kdyby mezi ním a prezidentem Si byla nějaká podobnost, je to roztomilé. Nemyslím, že by ho měli kvůli tomu zakazovat,“ prohlásila účetní Ma Že-li. 

Napětí mezi Pekingem a Tchaj-wanem roste

Za filmem si tak Číňané musejí zaletět na Tchaj-wan. Ten se chlubí, že na jeho území platí svoboda projevu, přestože Peking neuznává jeho nezávislost. Ministerstvo zahraničí zveřejnilo na twitterovém účtu oficiálního maskota turistiky, který hlásí, že zatímco bratrance Púa čínské úřady zakázaly, na Tchaj-wanu jsou všichni medvědi rovnocenní.

Tchaj-wan tak upozorňuje na napětí, které se v posledních měsících stupňuje. Vlády jsou ve sporu, protože Peking ho považuje za odpadlickou provincii, a dokonce hrozí vojenskou akcí.

Všechny webové stránky s Púem Čína blokuje už měsíce. Zato knihy i hračky se pořád dají koupit. Celkem čínská propaganda ročně povolí jen 34 zahraničních filmů.