Berlín a Madrid se dohodly na vracení některých migrantů z německých hranic do Španělska

Německo uzavřelo dohodu se Španělskem o vracení některých migrantů zachycených na německých hranicích. Týkat se bude těch, kteří se již dříve zaregistrovali ve Španělsku a řešení jejich žádostí o azyl přísluší Madridu. Oznámila to německá vláda. Mluvčí německého ministerstva vnitra řekla, že dohoda byla uzavřena v pondělí a začne platit od soboty.

Migranti zadržení při kontrolách na německé hranici, kteří se předtím zaregistrovali ve Španělsku a za vyřízení jejichž azylových žádostí je Madrid zodpovědný, budou vraceni do 48 hodin. Podle mluvčí vnitra Eleonore Petermannové za to Madrid na oplátku nic nežádá.

Mluvčí rovněž prohlásila, že Berlín vede rozhovory na stejné téma i s Řeckem a Itálií, odkud přichází do Německa ještě více migrantů než ze Španělska. Poté, co Itálie uzavřela své přístavy, přichází právě do Španělska přes Středozemní moře nejvíce migrantů.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer v červnu pohrozil, že jeho země bude jednostranně od svých hranic vracet všechny migranty, kteří byli předtím zaregistrováni v jiných evropských zemích. Kancléřka Angela Merkelová ale trvá na tom, že Německo musí s těmito zeměmi napřed uzavřít o vracení migrantů bilaterální dohody.

Spor Merkelové se Seehoferem o řešení migrační otázky uvrhl v červnu německou vládu do nejhlubší krize od jejího vzniku letos v březnu.

Koalice se v červenci nakonec dohodla na tom, že z německých hranic budou vraceni jen ti migranti, kteří už v jiné členské zemi EU o azyl požádali a nejsou tam pouze registrovaní. Podle Seehofera jsou to dva až pět lidí denně.