Vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby v USA má vliv na celý svět, míní reportér CNN

Evan Perez, soudní reportér stanice CNN: Vyšetřování ruského vlivu na americké volby má dopad na celý svět (zdroj: ČT24)

Vyšetřování ruského vlivu na americké prezidentské volby má dopad na celý svět a na vztahy Washingtonu s ostatními zeměmi. Donald Trump si stěžuje, že vyšetřování zastiňuje vše, co dělá. Jestli demokraté získají převahu ve Sněmovně reprezentantů, hrozí mu podle soudního reportéra CNN Evana Pereze, že bude čelit impeachmentu. Perez byl hostem pořadu Události, komentáře.

Jak moc ohrožuje prezidenta Trumpa současné šetření, které je vedeno vůči Paulu Manafortovi? A nové skutečnosti, které se týkají bývalého člena Trumpova volebního štábu Ricka Gatese?

Myslím si, že zjištění okolo Gatese budou v tomto soudním procesu zásadní. Bude to něco, co Manaforta zničí. Zajímavé je, že k procesu dochází uprostřed vyšetřování prezidenta USA.

Trump je znepokojen tímto šetřením, ačkoliv jeho jméno v procesu není zmíněno. Jedná se o finančních machinacích Paula Manaforta. Hovoří se o daňových únicích a o falšování žádostí o bankovní půjčky. Trump je jen malým hráčem.

Na druhou stranu, vyšetřován je i on sám. Může být současné vyšetřování Trumpovou Watergate? Může vést až k tomu, že se prokáže nějaká jeho zrada, která by mohla vést k procesu známému i u nás jako impeachment?

Je dost možné, že na konci dojde k impeachmentu. Z toho u Trumpa panuje velká obava. Kdyby demokraté dokázali po volbách ovládnout Sněmovnu reprezentantů, situace by se mu zkomplikovala.

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller ale možný ruský vliv vyšetřuje už zhruba rok a půl a ještě se neobjevilo nic, co by se dalo považovat za výsledek. Proč, podle vás?

Je toho hodně, co nevíme a co se stále vyšetřuje. Mnoho nálezů, které se objevují. Je možné, že vyšetřování konstatuje, že k ničemu nedošlo. Je ale možné, že Mueller už má příslušné informace. Znám ho, věnoval jsem se mu, když řídil FBI. Nikomu nic neřekne, dokud nemusí. Kdybych si měl tipnout, myslím, že do října ještě před doplňovacími volbami budou zveřejněny závěry či nálezy tohoto vyšetřovatele.

Perez: Na prezidenta útočícího na média nejsme zvyklí

Jak moc důležité je zjistit, že Rusové ovlivňovali americké volby? Anebo je to pro americkou společnost už tak jasné, že to není podle vás potřeba zjišťovat?

Co se týká důležitosti pro svět, tak šetření má vliv na celou řadu věcí, na vztah mezi USA a touto zemí, evropskými zeměmi, vztahy s Ruskem i s Čínou. Vše je ovlivněno tímto vyšetřováním, což Trump chápe. Stěžuje si, že to zastiňuje vše, co dělá. Jsem v Praze na pozvání nadace Bakala Foundation a hovoříme se studenty, kteří přichází z celé Evropy. Ptají se pouze na Trumpa a na vyšetřování ruského vlivu.

Pojďme na závěr zkusit trošku jiné téma, využiju toho, že působíte v globálně proslulé televizní stanici CNN. Ta je v současnosti na černé listině prezidenta Trumpa. Jak to vnímáte?

Myslíte útoky na novináře? Nejsme vůbec zvyklí, aby prezident hovořil takovouto dikcí. Musíme si na to zvykat. Není běžné, abychom slyšeli prezidenta, který útočí na média. Myslím si, že jako novináři musíme pokračovat ve své práci. Nesmíme se nechat rozrušovat jeho rétorikou, ta se nesmí stát důvodem pro změnu způsobu naší práce. Samozřejmě se zmýlíme. Když uděláme chyby, tak je napravíme a pokračujeme dál ve své práci.