Z brexitu je komiks. Vtipu se musí zasmát zastánci i odpůrci odchodu, říká britský humorista

Horizont ČT24: Brexit jako hlavní téma komiksu (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová ujišťuje, že země pořád může vyjednat dobrou dohodu s Evropskou unií o brexitu. Uvedla to v reakci na prohlášení ministra pro obchod Liama Foxe, podle kterého je šance 60:40, že jednání zkrachují. Podle něj za to může nesmiřitelný postoj Evropské komise, která vyjednává za zbývajících 27 členských států. Na vážnou situaci se rozhodl podívat britský humorista Mike Dicks z poněkud veselejšího úhlu. A na neveselém příběhu brexitu postavil veselý komiks.

Brighton je vyhledávaným letním cílem Britů
Zdroj: ČT24

Británie si teď užívá poslední léto jako členský stát EU. Téma brexitu proto nemizí ani z prázdninových destinací, jako je Brighton. V referendu se tu místní vyslovili pro setrvání v Unii. Na rozdíl od většiny Anglie a Walesu.

Odpor k brexitu dávají v Brightonu najevo i dva roky poté, například samolepkami rozdávanými během pochodu hrdosti, který láká stovky tisíc návštěvníků. „Už teď vidíme negativní efekty. Když mluvíte s některými univerzitami, s některými společnostmi, jako (vydavatel platebních karet) American Express, už teď je pro ně těžší dělat jak nábor, tak udržet evropské pracovníky. Myslím, že se to bude jen zhoršovat,“ obává se poslankyně za Brighton Caroline Lucasová.

I když má britský parlament prázdniny, vládní jednání o brexitu pokračují. Britské debatě dominuje otázka, jestli po případném krachu jednání budou mít Britové dost potravin a léků. „Nejde tu o dělání zásob. Jde o to, že jako kterýkoliv jiný podnik je správné připravit se na všechny scénáře. Pracujeme na tom, abychom měli dobrou dohodu,“ ujistila koncem července premiérka Mayová.

Proti chmurám z brexitu s humorem

Slova o krizových plánech jsou zdrojem nápadů pro kreslíře karikatur. Humorista Mike Dicks zažívá díky svému komiksu s názvem Brexit stále větší popularitu. Naposledy doporučoval, aby Britové do zásob kromě plechovek zabalili i zbraně na obranu proti hladovým sousedům.

„Můj ideální vtip jen ten, který považují za zábavný jak voliči setrvání, tak i vystoupení z EU,“ říká Dicks.

Je mu jedno, zda jde o pravicové nebo levicové politiky. Říká, že pokud se rozhodli vést zemi, musí zvládnout výsměch od humoristů. Do své kolekce chce po boku Vladimira Putina, Angely Merkelové nebo Donalda Trumpa už brzy zařadit i českého prezidenta. „Četl jsem, že Czexit už taky jako slovo existuje, tak hodně štěstí, lidi, udělám potom pro vás taky komiks,“ slibuje britský kreslíř.

Do brexitu zbývá osm měsíců. Jako téma bude podle Dickse jen sílit. Smích má pro něj i osobní rozměr. Pomáhá mu bojovat s leukémií, kterou nazývá lehkou potyčkou s rakovinou.

Zpravodaj ČT v Británii Bohumil Vostal hovořil s Mikem Dicksem o tom, jak těžké je v době stále vypjatějšího vyjednávání o odchodu království z EU najít ten správný vtip. A proč se vůbec rozhodl komix o brexitu kreslit?

Původně jsem to vlastně vytvořil pro sebe. Na svém twitterovém a facebookovém účtu jsem měl dost sledujících díky vtipům, které tam každý den dávám. Dělal jsem to zadarmo. Vydělávat na politice je velmi obtížné, pokud tedy nejste Donald Trump, nebo jakýkoliv jiný prezident. Ale chtěl jsem prostě najít cestu, jak – když použiju to hrozné slovo – zpeněžit politický humor. Ale taky jestli mohu publikovat něco, co by bylo tradiční, tištěné. V našem světě, kdy konstantně pracujeme na Twitteru, Facebooku, Instragramu, pořád hluboce věřím v tisk. Pamatuji si, jak mi ještě jako dítěti chodily komiksy.

Brexit Comix je založený na dětských postavičkách. Vypadají, jako by patřily do nějakého televizního pořadu. Dělat komiks pro dospělé, ale na velice seriózní téma, se mi zdálo jako dobrá věc.

Jak velkým tématem je brexit? Je to číslo jedna? Musíte jistě vše pečlivě sledovat, co se odehrává.
Je to to jediné, o čem mluvíme. Země je tím úplně posedlá, jako tomu už jsou téměř poslední tři roky. Přitom slovo brexit bylo vymyšlené před třemi lety. Četl jsem, že Czexit už taky existuje, tak hodně štěstí, lidi. Udělám potom pro vás taky komiks.

V zásadě v politice nemluvíme o ničem jiném. Vše se odehrává v zrcadle brexitu. Jak se stále víc přibližujeme březnu příštího roku, kdy podle všeho vystoupíme, tak se stane ještě intenzivnějším.

To, co mě ale nejvíc zajímá, je fakt, že jsou tu pořád ty samé argumenty, nijak se to nezlepšuje. Spíš se vše stává ošklivějším. Je to tu o kmenech, jestli jste zastánce nebo odpůrce brexitu. Jsou tu lidé na levici, kteří chtějí odejít, pan Jeremy Corbyn, vůdce naší labouristické strany, je podle všeho jeden z největších fanoušků brexitu. Jsou tu ale taky lidé na pravici, kteří by chtěli zůstat. Takže politicky to nefunguje, nemůžete automaticky říct, jsem toryovec, a tedy pro odchod, nebo labourista, a tudíž pro setrvání. Jste ale v těchto dvou táborech, které jsou docela emotivním prostředím, je to něco jako fandit fotbalovému týmu.

A myslím, že stoupenci brexitu jsou možná hlučnější, možná něco jako fotbaloví chuligáni. Zastánci členství v EU možná – a to mluvím jako jeden z nich – jsou hodnější a víc analyzují strategii. Ale když jde o věc, tak křičíme za svou stranu a bojujeme mezi sebou navzájem, a to po celou dobu.

Mike Dicks se svým komiksem
Zdroj: ČT24/Bohumil Vostal

Jak je složité, aby se smáli jak zastánci, tak i odpůrci brexitu? Je to vaším cílem?

Pro mě je ideální vtip, kdy se oba tábory smějí. A naleznou v tom jistou pravdu. Nejde nutně celou dobu o vtipy. Máme například bývalého ministra zahraničí Borise Johnsona, který je sám o sobě dobrou karikaturou, takže já jsem teď lehce zklamaný, že rezignoval, ale on se vrátí. Jsem si jistý, že najde cestu k návratu, takže moje postavička se nevytratí. Ale tihle chlapci a dívky se nás pokouší vést, jsou vtipní, všichni lídři jsou legrační a je třeba, abychom si kladli otázky ohledně jejich vůdcovství.

Já dělám vtipy o stoupencích obou táborů, je snazší si dělat legraci z lidí, kteří chtěli vystoupit, protože to bylo prodané na emocích. Je tak jednodušší se trefit a rozčílit je, ale můj ideální vtip by byl ten, který budou voliči setrvání i vystoupení považovat za zábavný. Normálně to je vtip o Borisovi.

Komiks Brexit
Zdroj: The Brexit Comic/Mike Dicks

Když slyšíte o tom, že by se měly dělat zásoby jídla a léků, mobilizovat armáda, je to docela dramatické.

Nějaký čtenář mi zrušil minulý týden předplatné komiksu. Napsal mi, že se mu to opravdu líbí, pomohlo mu to projít celým procesem, ale nyní už brexit shledává natolik závažným a strašidelným, že se tomu nemůže smát. To zas mně dělá starosti, finančně.

Buďto dělám něco špatně, nedělám ty správné vtipy, nebo to už není vtipné. Je velmi těžké najít vtipy o dělání si zásob jídla, rozmístění armády v ulicích příští duben, aby zabránila občanské válce. Pak tedy budu dělat komiks o občanské válce, no to bude fajn (smích).

Není to snadné, celou dobu nacházet ten správný vtip. Myslím ale, že se nakonec snažím o to, abych ukázal, co mě na tom rozesmívá, co je na tom směšné. Idea, že bychom měli dělat zásoby jídla jako země, kde je už teď velká část populace závislá na potravinových bankách. Tak jsem udělal vtip, že EU pro nás otevře potravinové banky a bude pomáhat s uprchlickou krizí, až se Britové budou snažit utéct do Francie, aby se tam najedli, protože v podstatě my budeme zoufalí a hladoví (smích). Ale není to vtipné, protože to je reálná možnost. Můj syn je diabetik, je závislý na stejném inzulínu jako Theresa Mayová. To se mě dotýká. Odkud vezme příští rok svůj lék?

Proč je důležité se smát na účet politiků?

Musíte je nutit, aby se tak či onak zodpovídali. Novináři to dělají pořád, předkládají fakta, důkazy, dokládají jejich lži. Mou prací je zvýšit povědomí skrz vtip. Říct: „Podívejte, co tenhle idiot udělal. A lidi, které máte za lídry, tak co udělali? Hlupáci.“ Když se nás snaží vést, tak má každý podle mě právo se jim smát. Často je to snazší než se pokoušet argumentovat rozumově.

Jaký český politik si získal vaši pozornost a proč?
Váš prezident je povedený, není-liž pravda? Podívejte, já chci navštívit vaší krásnou zemi, tak musím být opatrný, ale jsem si jistý, že téměř pořád vypadá, jako by byl opilý, něco jako Boris Jelcin. Vykřikuje trumpismy po celé Evropě a trápí vašeho premiéra, a to na naprosto pravidelném základě.

Ale musím se osobně dostavit, abych pochopil specifika všech vašich politiků. Ale je tam jeden společný faktor, že všichni politici jsou strašní, tedy já bych politikem nechtěl být, vůbec to není jednoduchá práce. Otevíráte se tím možnosti zesměšnění od lidí, jako jsem já, a to jen tím, jakými myšlenkami a kroky chcete vést zemi. Ale pokud se sami vidíte v čele, pak musíte mít určité ego a pokud to jde špatným směrem a pijete příliš, pak zostuzujete vlastní zemi.