Papež vyzval k ukončení násilí v Sýrii a dalších zemích

Vatikán - Papež František v dnešním tradičním poselství Městu a světu vyzval k ukončení násilí ve světě. Zmínil zejména Sýrii, Jižní Súdán či Středoafrickou republiku. Požehnání přednesl za poměrně silného větru z balkonu baziliky svatého Petra před desetitisíci věřícími, kteří ho uvítali bouřlivým potleskem a jásotem.

Dnešní požehnání Městu a světu (Urbi et orbi) bylo prvním vánočním poselstvím nového papeže od jeho nástupu do úřadu letos na jaře. František v něm mluvil o násilí a válkách v mnoha zemích světa. Jako první zmínil Sýrii, kterou již téměř tři roky zmítá krvavá občanská válka, jež si vyžádala přes 100 000 životů. V této souvislosti papež vyzval, aby byl umožněn humanitární přístup ke všem obětem konfliktu.

„Každý by měl být mírotvůrcem,“ uvedl papež. „Války berou a zraňují tolik životů,“ dodal s tím, že zasahují zejména ty nejzranitelnější osoby, jako jsou děti, ženy, nemocní či starší lidé. „Bůh je mír: Prosme ho, aby nám pomohl stát se každý den mírotvůrcem v našich životech, v našich rodinách, v našich městech, národech i na celém světě,“ dodal František.

Papež také vyzval k dialogu a k ukončení nedávno rozpoutaného konfliktu v Jižním Súdánu. Násilí je podle něj třeba zastavit i v Nigérii, Iráku, Středoafrické republice či Kongu. Pomodlil se rovněž za úspěch rozhovorů mezi Izraelci a Palestinci. Hlava katolické církve ve své řeči zmínila i problém imigrace a nedávná lodní neštěstí, při kterých zahynuly desítky přistěhovalců u italské Lampedusy.

Kontroverzní uprchlické centrum na italském ostrově Lampedusa v úterý opustilo 169 z celkových 219 imigrantů, kteří jsou převážně z Afriky či Sýrie. Byli převezeni do lepších ubytoven v Římě nebo sicilském Palermu. Místní úřady se tak rozhodly reagovat na kritiku, která se na přeplněné centrum snesla po zveřejnění videa s nehumánním zacházením s utečenci. 

V jednu chvíli se František dokonce odchýlil od předem připraveného textu, když prohlásil: „Zvu i nevěřící, kteří si přejí mír, aby spojili své síly s věřícími. Pojďme se všichni spojit a vyslovme modlitby či přání za mír.“ Za tato slova si vysloužil obrovský potlesk přítomných. Na Svatopetrském náměstí i v okolních ulicích ho za poměrně silného větru poslouchalo na 70.000 lidí.

Papež František sloužil včera štědrovečerní mši. Tím pro něj začalo hektické vánoční období. Po Urbi et Orbi bude úterý 31. prosince celebrovat mši ke konci roku a v následujících dnech ho čeká ceremonie ke svátku světového dne míru.

Události ČT: Papež požehnal světu - Urbi et Orbi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod