Krejčíř viní jihoafrického politika a policisty z vykonstruovaného stíhání a mučení

Čech Radovan Krejčíř vězněný v Jihoafrické republice za únos a pokus o vraždu obvinil vysoké policejní činitele a vlivného politika vládnoucí strany Africký národní kongres z mučení a vykonstruování stíhání. Krejčíř vznesl obvinění v přísežném prohlášení pro místní inspekci policejních sborů (IPID), uvedl jihoafrický server News24. Inspekce se obviněními zabývá.

Vykonstruované stíhání se má podle Krejčíře týkat jeho a dalších dvou mužů odsouzených za únos a mučení Bhekiho Lukheleho.

Únos Lukheleho, jehož bratr a drogový dealer Doctor údajně zmizel s pětadvaceti kilogramy pervitinu, je jediným případem týkajícím se Krejčíře, který v JAR dosud dospěl k verdiktu. Uprchlý český občan byl v roce 2015 za pokus o vraždu a únos odsouzen společně s Desaiem Luphondem a Janem Lefu Mofokengem. Krejčíř dostal 35 let vězení.

Stíhání mělo začít, když Krejčíř požadoval zpět peníze za koupení statusu azylanta

Podle News24 přišlo Krejčířovo sedmnáctistránkové přísežné prohlášení v rámci vyšetřování IPIDu, které vyvolaly stížnosti Luphonda a Mofokenga předložené v únoru. Některá obvinění ohledně mučení vznesl Krejčíř už během soudního řízení v Lukheleho případu, jeho nynější výpověď však obsahuje nová tvrzení o počínání policistů, kteří jej zatýkali, a také do případu zapojuje vysoce postaveného politika Afrického národního kongresu.

Krejčíř vyšetřovatelům sdělil, že jeho problémy pramenily z dohody, kterou uzavřel se zmíněným politikem a jeho příbuzným ve snaze získat v JAR status azylanta. Ten ho měl ochránit před vydáním do Česka. V roce 2011 za to prý zaplatil 2,5 milionu randů (4,1 milionu korun), tedy polovinu smluvené částky, druhá strana ale podle Krejčíře nedodržela slib. Čech tvrdí, že skupina tehdejších vysoce postavených policistů proti němu spustila vyšetřování, když začal požadovat vrácení peněz.

Podle News24 učinil Krejčíř přísežné prohlášení minulý měsíc a policejní inspekce nyní jednotlivá tvrzení prověřuje. Zdroje z inspekce měly potvrdit, že je k obviněním přistupováno obezřetně, avšak dosavadní vyšetřování naznačuje, že výpovědi Krejčíře, Luphonda a Mofokenga se navzájem podporují. „Vyšetřování je v pokročilém stadiu, ale to je vše, co můžeme v tuto chvíli potvrdit,“ uvedl mluvčí IPIDu Moses Dlamini.

Praha o vydání Krejčíře usiluje už jedenáct let

Krejčíř, který v JAR žije od dubna 2007, si na jihoafrické úřady stěžuje pravidelně. Naposledy si v červenci stěžoval na nekvalitní matraci či málo prostoru v cele ve věznici Leeuwkop, která prý neodpovídá mezinárodně uznávanému minimu 5,5 metru čtverečních.

Radovan Krejčíř uprchl z České republiky v roce 2005. Pražský vrchní soud letos v březnu v jeho případě za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a za řadu dalších činů pravomocně potvrdil souhrnný trest 15 let vězení. Od roku 2007 usiluje Česko o Krejčířovo vydání. Letos v březnu jihoafrická justice rozhodla, že Čech může být do vlasti vydán. Konečné slovo o případné extradici bude mít jihoafrický ministr spravedlnosti Michael Masutha.

Krejčíř, který se narodil 4. listopadu 1968 v Českém Těšíně, vystudoval Fakultu ekonomickou Vysoké školy báňské v Ostravě. Po škole podnikal v řadě společností, mimo jiné zasedal v orgánech společností Staviva, Corado Holding nebo Corimex. V současnosti je podle internetového obchodního rejstříku společníkem ve firmách TT Real Service, K plus G Invest a DKR Invest Praha.

Na přelomu tisíciletí začal být v České republice Krejčíř stíhán kvůli hospodářské trestné činnosti, v červnu 2005 ovšem zmizel do zahraničí. Podařilo se mu tehdy utéct policistům při domovní prohlídce v jeho vile v Černošicích a zamířil na Seychelské ostrovy, kde si již dříve zařídil občanství a kam za ním odjeli i manželka Kateřina se synem Denisem. V dubnu 2007 přicestoval Krejčíř pod falešnou identitou do JAR. Byl ihned zatčen a následně propuštěn na kauci.

V Jihoafrické republice začal být spojován se závažnými zločiny, od listopadu 2013 je za mřížemi. V květnu 2014 stanul před soudem a v únoru 2016 si vyslechl trest 35 let vězení za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami. Případ se týká únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který údajně zmizel i s 25 kilogramy pervitinu. Krejčíř účast na zločinech odmítá, jeho snaha o odvolání ale byla neúspěšná. V JAR je spojován s řadou dalších zločinů včetně vražd.

Česká republika, která se domáhá Krejčířova vydání od roku 2007, po Krejčířově odsouzení v Jihoafrické republice oznámila, že chce dál usilovat o vydání.

Krejčíř stojí Jihoafrickou republiku v přepočtu miliony korun kvůli nezbytným bezpečnostním opatřením - podle tamních médií se několikrát pokusil o útěk z věznice. Pokud by byl skutečně vydán do Česka, mohl by si přitom požádat o nové projednání svých českých kauz, protože byl souzen a odsouzen jako uprchlý.

V Česku je poslední ze souzených kauz pokus o vytunelování státního podniku Čepro a příprava vraždy celníka, za což dostal Krejčíř souhrnný patnáctiletý trest. Už před tím totiž padly pravomocné verdikty, například za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5. Původně mu za ně soudy uložily 10,5 roku vězení, později je zahrnuly do trestu kolem kauzy Čepro. Loni v červenci český soud zastavil pro neúčelnost další stíhání za únos podnikatele Jakuba Konečného, který podle obžaloby zorganizoval v roce 2002.

Radovan Krejčíř
Zdroj: Siphiwe Sibeko/Reuters/Reuters/Siphiwe Sibeko