Rodina Čecha, kterého zabil žralok, odletěla z Egypta. Zvíře mohlo přilákat maso vyhozené z lodi

Události: Žraloka mohlo přilákat maso vyhozené z lodi (zdroj: ČT24)

Rodina českého turisty, který v pátek zemřel po napadení žralokem v egyptském letovisku Marsá Alam, by měla být již zpátky v Česku. Uvedl to marketingový ředitel cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zíma. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže klienti mířící do stejného hotelu nepanikaří. Že by se chtělo více lidí z místa vracet, nezaznamenala ani cestovní kancelář Fischer. Několik klientů s dotazem na změnu zájezdu zaznamenala agentura Invia.

Zíma pro ČTK řekl, že rodina by už měla být v ČR, cestovní kancelář dohromady s pojišťovnou následně zajistí repatriaci zesnulého. To však podle něj může trvat dny i týdny, policie chce tělo vyšetřit, aby se zjistilo, jaký druh žraloka útočil. Žraloka pak budou chtít podle Zímy tamní úřady zabít.

Pláž u místa, kde se neštěstí stalo, je podle něj uzavřená. „V oblasti Marsá Alam doporučujeme klientům, aby se koupali v hotelových zátokách a mělčích lagunách a určitě neplavali na otevřené moře daleko od břehu,“ dodal.

To potvrzuje i mluvčí českého ministerstava zahraničí Michaela Lagronová: „Několik pláží v oblasti bylo prozatímně uzavřeno, na dva dny, právě s ohledem na vyšetřování. Místní hotely varovaly turisty , aby dodržovali tyto pokyny.“

Podle Jana Papeže jsou zatím reakce klientů cestovních kanceláří pragmatické. „Bere se to jako neštěstí, které se může stát kdekoliv. Je to bráno jako příroda, která taková je. Ani klienti, kteří míří do toho samého hotelu, nestornují, bereme to všichni naštěstí bez paniky jako věc, která může nastat,“ řekl Papež.

Podle Jana Bezděka, mluvčího CK Fischer, delegáti nezaznamenali, že by lidé chtěli rušit dovolenou. Potvrdila to i mluvčí CK Firo-tour Eva Němečková, podle které se většinou ani lidé delegátů na podrobnosti neptají. „Jaký bude vliv na prodej zájezdů do Egypta, se teprve ukáže v příštím týdnu,“ dodal Petr Šatný z CK Alexandria. Ani podle něj nechce nikdo zájezd stornovat.

Agentuře Invia se podle jejího marketingového ředitele Michala Tůmy ozvalo do deseti klientů s dotazem na změnu zájezdu, většinou šlo o pozdější odjezdy za více než deset dní. 

Okolnosti úmrtí českého turisty vyšetřuje egyptská policie. Jak v pátek uvedl Zíma, neštěstí se stalo kolem 15:00. „Napadl ho pravděpodobně žralok v hlubší vodě pod molem,“ řekl.

Žraloka mohlo přilákat maso vyhozené z lodi

Egyptské úřady podle něj zadržely poblíž místa neštěstí obchodní loď s dobytkem, jejíž posádka je podezřelá z toho, že přes zákaz házela uhynulá zvířata do moře. Právě to mohlo žraloka přilákat.

„Pravděpodobně se toto stalo, loď byla doprovozena loděmi egyptské pobřežní hlídky do přístavu v Safaze a tam probíhá další vyšetřování,“ konstatoval Stanislav Zíma z Exim Tours .

Útok žraloka na plavce nebo potápěče není v Rudém moři příliš častý. Žraloci tam za posledních 15 let útočili v pěti případech.

Útoky žraloků v Rudém moři
Zdroj: ČT24

V Rudém moři žijí převážně dva druhy žraloků: Žralok šedý útesový a dvakrát tak velký žralok tygří. Právě ten mohl zaútočit. Podle vedoucího biologa Mořského světa Jiřího Jarolíma je totiž žralok tygří agresivnější.

Jiří Jarolím se stará o žraloky v jediném mořském akváriu v Česku už 8 let. Podle jeho zkušeností můžou zaútočit v podstatě kdekoli, včetně turisticky oblíbeného Jadranu. „Nejseverněji dokázaný útok žraloka bílého byl u chorvatské Puly, takže se žraloci vyskytují ve všech mořích,“ konstatuje.

Například v pátek pozorovali turisti třímetrového žraloka na španělské Mallorce, jen kousek od pláže. Všichni okamžitě utekli z vody.

Žraloci v Rudém moři
Zdroj: ČT24

Letos v březnu zemřel v nemocnici v egyptském letovisku Hurgada Čech na selhání srdce. Loni byla rovněž v Hurgadě pobodána česká turistka, která později zemřela. Vyšetřování její smrti stále není uzavřeno.